Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
16. dubna 2024 12:21
Čas čtení 0:41

VIDEO: Rvačka v gruzínském parlamentu. Opoziční poslanec dal pěstí lídrovi vládnoucí strany

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
VIDEO: Rvačka v gruzínském parlamentu. Opoziční poslanec dal pěstí lídrovi vládnoucí strany
Zdroj: Wikimedia Commons

Pondělní jednání gruzínského parlamentu o zákonu o tzv. „zahraničních agentech“ se pořádně zvrtlo, když opoziční poslanec Alek Elisašvili vrazil ránu pěstí lídrovi vládnoucí strany Gruzínský sen Mamukovi Mdinaradzovi.

Rána pěstí podle videozáznamu z jednacího sálu vyvolala hromadnou potyčku mezi několika poslanci. Elisašviliho následně před budovou parlamentu přivítaly tisíce protestujících, kteří přišli vyjádřit nesouhlas s kontroverzním zákonem, informuje agentura Reuters

Zákon v minulosti kritizovaly západní země i opozice kvůli jeho podobnosti s obdobnou normou, která již několik let slouží v sousedním Rusku k potlačování disentu. Podle nových pravidel by se všechny organizace, jež přijímají finanční prostředky ze zahraničí, musely zaregistrovat jako zahraniční agenti. V opačném případě by jim hrozila pokuta.

Gruzínská policie nasadila proti demonstrantům v ulicích hlavního města Tbilisi vodní děla, 14 protestujících bylo kvůli rušení veřejného pořádku zadrženo. Podporu demonstrantům již vyjádřila prezidentka země Salome Zourabišvili, která je častou kritičkou proruské vlády. „Gruzie se resovětizaci nepoddá!“ uvedla politička na X. 

Domů
Sdílet
Diskuse