Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
16. dubna 2024 16:24
Čas čtení 0:51

Pozměňovací návrhy senátorů omezují nejen práva homosexuálních párů, ale i žen

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pozměňovací návrhy senátorů omezují nejen práva homosexuálních párů, ale i žen
Zdroj: Unsplash / Stavrialena Gontzou

Senátoři Jitka Chalánková a Zdeněk Hraba (oba bez politické příslušnosti) podali pozměňovací návrhy k partnerství homosexuálních párů, které prošly Sněmovnou na konci února.

„Senátor Hraba a senátorka Chalánková předložili při projednávání novely o partnerství na Ústavně-právním výboru Senátu pozměňovací návrhy, které by výrazně zhoršily Sněmovnou schválený návrh partnerství a situaci stejnopohlavních párů a rodin s dětmi,“ píše na platformu X organizace Jsme fér. „Mimo to by schválení takových zákonných úprav omezilo také práva heterosexuálních lidí a rodin,“ dodává.

Co navrhli?

Jejich návrhy omezují možnost přiosvojení jen na děti, které jsou pokrevně spřízněny s jedním z partnerů, a vylučují společné pěstounství pro partnery. Navíc by vstupem do partnerství žena ztratila právo podstoupit umělé oplodnění.

Dále vytváří nový přestupek s pokutou až 10 tisíc korun pro ženy, které do rodného listu neuvedou muže, jenž jim dal souhlas k asistované reprodukci.

„Tak tohle je totální středověk. Z pera senátora Hraby a senátorky Chalánkové. Pokuta deset tisíc za to, že žena v rodném listu neuvede jméno muže, který dal souhlas k asistované reprodukci?!“ reaguje na pozměňovací návrhy poslankyně za Piráty Klára Kocmanová.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Novela o partnerství se v Senátu projedná ve středu. Ta, která prošla ve Sněmovně, sice nepřináší rovnoprávnost, ale poskytuje větší právní a sociální jistoty.

Domů
Sdílet
Diskuse