Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
10. května 2024 v 9:00
Čas čtení 0:39

Polární záře opět v Česku. Kdy ji můžeš spatřit?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Polární záře opět v Česku. Kdy ji můžeš spatřit?
Zdroj: ČHMÚ/volně k užití

Polární záři budeš mít šanci v Česku zaznamenat o víkendu. Jak u nás vzniká?

Záři můžeš spatřit díky bouřlivé aktivitě Slunce, které v posledním dni vyprodukovalo deset silných erupcí. Uvolnily se při nich oblaky plazmatu směrem k Zemi, což u nás způsobí geomagnetické bouře, které vyústí v polární záři. Informoval o tom Fyzikální ústav Slezské univerzity.

9. května 2024 v 7:03 Čas čtení 0:42 Pozor na tuto kosmetiku, varují hygienici. Obsahuje nebezpečné chemikálie Pozor na tuto kosmetiku, varují hygienici. Obsahuje nebezpečné chemikálie

Dobrou zprávou je, že pro její sledování budou příznivé podmínky. Měsíc je totiž v novu, takže ji nepřezáří svým svitem. Větší šanci však budeš mít z pátku na sobotu, takže si najdi místo s dobrým výhledem směrem k severu a sleduj či foť. 

Jak vyfotit polární záři?

Záře, které se objevují u Česka, nejsou tak silné jako ty na polárním kruhu. Obvykle je tedy zachytíš pouze fotograficky, spatřit je pouhým okem je těžké.

Pokud by sis chtěl*a záři vyfotit, tak si fotoaparát upevni na aparát se světelným objektivem (o ohniskové vzdálenosti mezi 15 a 50 milimetry), expozici si stanov na pět až deset sekund a přizpůsobuj ISO. To si nastav na hodnotu mezi 1600 až 6400, čím je záře jasnější, tím menší ISO potřebuješ.

Domů
Sdílet
Diskuse