Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
12. května 2024 v 13:30
Čas čtení 0:44

MAPA: Klíšťata jsou mimořádně aktivní, na těchto místech si dej velký pozor

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Klíšťata jsou mimořádně aktivní, na těchto místech si dej velký pozor
Zdroj: Wikimedia Commmons

Na území Česka hrozí mimořádná aktivita klíšťat. Podívej se, jak je na tom tvé bydliště.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil index aktivity klíšťat. Počítá ho podle teploty a vlhkosti vzduchu a měří na škále od jedné do pěti. „Při vyšší aktivitě klíšťat je větší riziko, že nás klíšťata nakazí některou nemocí, kterou přenáší,“ vysvětluje ČHMÚ. 

Na přítomnost klíšťat má velký vliv zvýšení či snížení teplot nebo změny ve srážkách. Nejlépe jim svědčí teplé a vlhké prostředí, naopak nemají ráda sucho.

V neděli lze na většině území očekávat stupeň čtyři. Při něm se doporučuje používat repelent, nesedat a nelehat si v porostech a nevstupovat do křovin. V Praze, okolí Středočeského a Jihomoravského kraje a části Jihočeského kraje dosahuje stupeň na číslo pět, tedy na nejvyšší aktivitu. Nedoporučuje se vůbec vstupovat do volně listnatých a smíšených lesů, podle ČHMÚ by ses při pátém stupni měl*a pohybovat pouze po zpevněných cestách.

klíště
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

V pondělí se aktivita klíšťat zintenzivní, nejvyšší bude skoro po celé republice. Vyhne se pouze Moravskoslezskému kraji a hranici Plzeňského s Jihočeským krajem, kde se očekává stupeň čtyři. V úterý mapa ještě více zhnědne. Dávej si tedy pozor, a pokud se kdekoliv po Česku chystáš do přírody, tak se poté nezapomeň prohlédnout.

klíště
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav
Domů
Sdílet
Diskuse