Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
14. května 2024 v 12:09
Čas čtení 0:36

Astmatikům hrozí nedostatek léků. Situace se může zhoršit na podzim

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Astmatikům hrozí nedostatek léků. Situace se může zhoršit na podzim
Zdroj: Freepik/ freepik/ volně k použití

S nástupem jarních alergií přichází i zhoršení situace pro astmatiky. V lékárnách však začíná docházet jeden z hojně využívaných léků.

V Česku má astma diagnostikováno asi 500 tisíc lidí, odhadem dalších 250 tisíc o nemoci zatím neví. Ti, kteří mají nemoc potvrzenou, se léky často pro jistotu zásobují a ukázalo se, že dělají dobře. Jeden z nich, Ventolin, totiž ze skladů lékáren mizí.

14. května 2024 v 6:52 Čas čtení 0:51 Češky se v žebříčku ženského zdraví umístily vysoko. Celosvětově situace stagnuje Češky se v žebříčku ženského zdraví umístily vysoko. Celosvětově situace stagnuje

„Problém by měl nastat v budoucnu, kdy máme ohlášené snížení dodávek od tohoto výrobce léčivého přípravku. V tuto chvíli už máme zajištěny další dodatečné dodávky konkurenčního léčivého přípravku,“ uvedl podle webu CNN Prima NEWS náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Ještě více ho totiž astmatici budou potřebovat na podzim, s nárůstem respiračních onemocnění stoupne i poptávka. Rovnoměrná distribuce však stále není zajištěna. Problémem je i to, že lékárny nejsou dostatečně informovány o výpadcích léků.

„To stěžejní, co by opravdu situaci zlepšilo, by bylo naplňování zákona o léčivech. Především hlášení přerušení dodávek nebo jejich ukončení alespoň dva měsíce dopředu, jak je stanoveno v zákoně, a to se neděje,“ upozornil Marek Hampel z Grémia lékáren.

Domů
Sdílet
Diskuse