Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
14. května 2024 v 16:42
Čas čtení 1:10

Jaké ovoce v lese sbírat? Tenhle přehled z tebe udělá zkušeného znalce

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jaké ovoce v lese sbírat? Tenhle přehled z tebe udělá zkušeného znalce
Zdroj: Freepik / Freepik / volně k užití

V České republice platí, že můžeme vstupovat do lesů a odnášet si lesní plody pro vlastní potřebu. Byla by škoda toho nevyužít, co myslíš?

Procházky v lese neodmyslitelně patří k pravému létu. Většina z nás si během návštěvy nasbírá i nějaké lesní ovoce. To, že je zdravé, všichni víme, ale k čemu přesně jsou jednotlivé druhy prospěšné?

13. května 2024 v 12:30 Čas čtení 1:12 Samosběr jahod 2024: Víme, kde už se sbírá a kolik zaplatíš Samosběr jahod 2024: Víme, kde už se sbírá a kolik zaplatíš

Lesní jahody

Klasickým plodem jsou rozhodně lesní jahody. Málo známé je však to, že zdravé jsou i listy jahodníku. Patří k velmi kvalitním antioxidantům, mají protizánětlivé a antibakteriální účinky. Podporují také obnovu buněk a zvyšují imunitu. Nejlépe chutnají, když jsou sesbírány odpoledne či večer, jsou pak nejaromatičtější.

Borůvky

Jako další se vyplatí posbírat borůvky. Nabídnou silný antioxidační a protizánětlivý účinek díky látce zvané anthocyanin. Ta má také pozitivní účinek na kardiovaskulární systém a protirakovinné účinky. Ocení je i sportovci, jelikož usnadňují proces regenerace těla po fyzické námaze. Využít je také můžeme při střevních potížích. Drží v těle vodu a zklidňují zvracení.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse