Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
18. května 2024 v 11:56
Čas čtení 0:54

Zelenskyj předpověděl, jak bude ruská ofenziva probíhat. Očekává několik vln a odhaduje útoky na konkrétní místa

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Podle Zelenského by se ruská ofenziva mohla skládat z několika vln.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátečním rozhovoru pro agenturu AFP varoval, že květnová ruská ofenziva na severovýchodě Ukrajiny může představovat pouze první vlnu a ruské síly se mohou zaměřit na město Charkov.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho vojáci za týden od zahájení nového pozemního útoku 10. května dobyli v Charkovské oblasti již 12 vesnic.

Ukrajinci do oblasti vyslali posily a podle Zelenského je situace prozatím pod kontrolou, ale není stabilizovaná. Dodal, že ruské síly pronikly pět až deset kilometrů podél severovýchodní hranice, než je zastavily ukrajinské jednotky.

Podle prezidenta „by se ruská ofenziva mohla skládat z několika vln“. První vlna se týkala Charkovské oblasti. Ačkoli bagatelizoval dosavadní úspěchy Rusů v ofenzivě, dodal, že je třeba být „obezřetný a pochopit, že se dostávají hlouběji na naše území. Ne naopak. A to je stále jejich výhoda“.

Kreml tvrdí, že nechce dobýt Charkov, Zelenskyj si myslí opak

Šéf Kremlu Vladimir Putin během páteční návštěvy Číny prohlásil, že Rusko prozatím nemá v plánu dobýt město Charkov a ruští vojáci postupují v okolí Charkova přesně podle plánu. Zelenskyj naopak vyjádřil přesvědčení, že Rusové chtějí na město zaútočit, i když si uvědomují, že by to bylo „velmi obtížné“.

17. července 2023 v 6:00 Čas čtení 4:18 Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet

Zdůraznil, že Ukrajina a její západní spojenci nesmí dávat najevo slabost, které by Rusko mohlo využít a tlačit dál. Vyzval proto k rozmístění dvou baterií systému protivzdušné obrany Patriot k ochraně oblohy nad Charkovem.

zelenskyj
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse