Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
18. května 2024 v 12:33
Čas čtení 0:48

Bouřky i krupobití. Česko o víkendu čeká nepříjemné počasí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Bouřky i krupobití. Česko o víkendu čeká nepříjemné počasí
Zdroj: Unsplash/Tengyart/volně k užití

Bouřky a krupobití hrozí především v sobotu odpoledne a večer na Vysočině a jižní Moravě, v neděli poté na celém území.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tak vydal výstrahu, v platnosti je však nízký stupeň nebezpečí.

„Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků. Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi,“ zdůraznili meteorologové. Nebezpečí mohou kvůli silnému větru představovat i ulomené větve stromů.

„Vyloučeny dnes nejsou ani tromby, protože vzduch bude relativně vlhký, a v nižších hladinách do jednoho kilometru bude i vyšší střih větru a stáčení větru s výškou,“ upozornil ČHMÚ na sociálních sítích. Objevit by se mohly i supercely, v tu chvíli by podle meteorologů hrozil i výskyt nejvýraznějších nebezpečných jevů.

V neděli by bouřky měly vznikat prvotně na horách, později je však očekáváme na celém území republiky. Na Moravě a ve Slezsku budou bouřky postupovat pomaleji, hrozí tam tak největší nebezpečí.

Domů
Sdílet
Diskuse