Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
21. května 2024 v 7:20
Čas čtení 0:39

Začínají studentské volby do Evropského parlamentu. Kdo vede u mladých lidí?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začínají studentské volby do Evropského parlamentu. Kdo vede u mladých lidí?
Zdroj: Freepik/volně k použití

Ve dnech 21. a 22. května proběhnou na školách po celé republice studentské volby do Evropského parlamentu.

Studentské volby pořádá organizace Jeden svět na školách (JSNS). Cílem je přispět k aktivnímu a zodpovědnému občanství budoucích prvovoličů. Výsledky slouží jako výpověď o nejmladší generaci, jejích názorech a postojích.

20. května 2024 v 17:00 Čas čtení 0:35 Student na pražské koleji umístil na dívčí toalety kameru. Čelí trestnímu oznámení Student na pražské koleji umístil na dívčí toalety kameru. Čelí trestnímu oznámení

Školu do projektu musí zaregistrovat vyučující, volební lístky, pokyny pro voliče a další materiály jsou volně ke stažení na webu JSNS. Organizace poskytuje i audiovizuální lekce k přípravě voleb. Volební komisi, která je zodpovědná za přípravu a průběh voleb, sestavuje školní garant voleb.

Do voleb se letos zaregistrovalo 297 škol, jejich mapu najdeš zde

Průzkum společnosti GTS Alive z přelomu dubna a května ukázal, že mezi studentstvem středních a vysokých škol by s přehledem zvítězilo hnutí STAN v čele s Danuší Nerudovou (24,6 procenta). Na druhém místě jsou Piráti (16,6 procenta), třetí by skončila kandidátka Motoristů sobě a Přísahy (13 procent). Koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) je u mladých čtvrtá (11,4 procenta), pětiprocentní hranici by pak překonali ještě Zelení (5,2 procenta). Oblibě se u studentstva netěší hnutí ANO, pro které by hlasovalo jen 4,3 procenta lidí.  

Domů
Sdílet
Diskuse