Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
2. června 2024 v 13:19
Čas čtení 0:48

VÝSTRAHA: Česko zasáhnou silné bouřky, na některých místech hrozí povodně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VÝSTRAHA: Česko zasáhnou silné bouřky, na některých místech hrozí povodně
Zdroj: FOTO TASR/Martin Baumann

V neděli i v pondělí očekávej bouřky a silné přívalové deště na většině území. Někde hrozí i povodně.

V souvislosti se silnými bouřkami platí v neděli odpoledne a v pondělí na většině území nízký stupeň nebezpečí, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Pozor ale musí dát lidé v Plzeňském kraji, kde v souvislosti s přívalovými dešti platí extrémní stupeň nebezpečí v okolí Domažlic, Horšovského Týna a Stodu. Vysoký stupeň nebezpečí hrozí pak i v okolí Plzně, Blovic, Nepomuku, Přeštic a Klatov.

2. června 2024 v 9:44 Čas čtení 0:36 PŘEDPOVĚĎ: Kdy se v Česku oteplí? Podívej se, jaké teploty nás příští týden čekají PŘEDPOVĚĎ: Kdy se v Česku oteplí? Podívej se, jaké teploty nás příští týden čekají

Stupně povodňové aktivity (SPA) se zvýší v řekách Mži, Radbuze, Berounce, Úhlavy a Úslavy.

„V povodí Mže budou dnes hladiny zpočátku zvolna klesat, po zasažení bouřkami dojde k prudkým vzestupům hladin s možností překročení 1. SPA. V povodí horní Radbuzy bude 3. SPA ve Staňkově přetrvávat až do zítřka. Toky v povodí Úhlavy a Úslavy mohou zpočátku velmi zvolna klesat, dolní toky však reagují na situaci dotokem a stoupají,“ varují meteorologové. 

„Po odpoledních bouřkách budou horní toky opětovně stoupat, a to velmi prudce. Berounka se na horním toku pohybuje na 1. SPA. Dotok z horních úseků se zde projeví až během pondělí, kdy nevylučujeme překročení 2. SPA,“ uvádí ČHMÚ.

K překročení prvního stupně může dojít i na dalších místech, meteorologové doporučují sledovat aktuální informace. Mapu s varováními na neděli a pondělí si můžeš prohlédnout níže.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ČHMÚ (@chmicz)

Domů
Sdílet
Diskuse