Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
6. června 2024 v 7:22
Čas čtení 1:03

Známe finalisty ankety Strom roku 2024. Hlasovat můžeš i ty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Známe finalisty ankety Strom roku 2024. Hlasovat můžeš i ty
Zdroj: Flickr/volně k užití

Probíhá 23. ročník ankety Strom roku, která hledá stromy s nejsilnějším příběhem. Snaží se podpořit lidi v péči o stromy a vybírá na ně peníze prostřednictvím dárcovské kampaně. Podívejte se na letošních deset finalistů.

Anketa je součástí iniciativy Sázíme budoucnost. Jejím cílem je podpořit lidi v péči o stromy a jejich okolí a představit příběhy zajímavých stromů veřejnosti. Na českou anketu navazuje organizace od roku 2011 také anketou Evropský strom roku, do které se letos zapojilo 15 zemí.

4. června 2024 v 8:30 Čas čtení 5:59 Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej?

Z letošních šestašedesáti nominací vybrala odborná porota Nadace Partnerství deset finálových soutěžících. Trojice dřevin také obdržela čestný titul Strom hrdina. Nominace do letošního ročníku už byly ukončeny, hlasovat pro stromy pak bude možné od 22. července do 6. října.

„Mezi finální desítkou stromů převažují lípy, své zástupce tu však najde i javor, jinan, jerlín, dub a kaštan. Finalisty se nám podařilo najít napříč celou Českou republikou a svá želízka v ohni bude mít při hlasování hned devět krajů. Jihomoravský kraj reprezentují dva finalisté, další soutěžní stromy najdeme na Vysočině, ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Libereckém, Pardubickém, Olomouckém i Zlínském kraji,“ uvedla Kateřina Bolečková, koordinátorka ankety Strom roku.

Stromy se veřejnosti představí prostřednictvím videospotů moderovaných Vladimírem Kořenem. Za jejich vznikem stojí tým minerální vody Ondrášovka, který letos společně s Nadací Partnerství poprvé spustí také dárcovskou kampaň na péči o vzrostlé stromy. Ta probíhá formou matchingu, kdy Ondrášovka každý dar ve 100% výši zdvojnásobí. Přispět lze na stránce Darujme.cz.

5. června 2024 v 12:53 Čas čtení 1:08 Mladá Nizozemka podstoupila eutanazii. Měla deprese a úzkosti Mladá Nizozemka podstoupila eutanazii. Měla deprese a úzkosti

Titul Strom hrdina porotci udělují dřevinám, které nějakým způsobem ohrožuje lidská činnost. Letošními jsou dva duby, jeden u Prahy, druhý u Ratiboře u Vsetína, a také opomíjený jasan z Kolína.

Anketu Strom roku pořádá Nadace Partnerství pod záštitou ministra životního prostředí a za podpory Státního fondu životního prostředí. Do ankety již bylo nominováno 1801 stromů a vybrány pro ně byly více než tři miliony korun.

Domů
Sdílet
Diskuse