Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
6. června 2024 v 13:16
Čas čtení 1:29

Turka vyšetřuje policie za podporu nacistické ideologie. Historie jeho příspěvků mluví za vše

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Turka vyšetřuje policie za podporu nacistické ideologie. Historie jeho příspěvků mluví za vše
Zdroj: Repro foto Facebook

Kandidáta do Evropského parlamentu za koalici Přísaha a Motoristé sobě vyšetřuje pražská policie. Na povrch vyplouvají fotografie a informace, které vypovídají o jeho náklonnosti k nacistické ideologii.

Filipa Turka zachycuje třeba fotografie z roku 2013, kde v autě projíždí Karlovými Vary se zdviženou pravicí v gestu, které připomíná nacistický pozdrav. Snímek byl původně zveřejněn na soukromém facebookovém profilu.

V komentáři, který k příspěvku přidal Turkův známý, je fotografie nacistického vůdce Adolfa Hitlera s nápisem „Ty draku!“, který Turek olajkoval.

Podpora nacistické ideologie je trestná, policie snímky tedy prověřuje, jak potvrdila redakci Deníku N. „Na základě dotazů se těmito skutečnostmi zabýváme,“ sdělila mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Sám Turek na otázky nereagoval, stejně jako předseda Přísahy Robert Šlachta. Příspěvky z původního zdroje nakonec zmizely.

To však není jediný případ. Objevily se také komentáře s narážkami na číslo 88, které v neonacistické symbolice reprezentuje osmé písmeno abecedy, tedy H. 88 neboli HH je pak zkratka pozdravu Heil Hitler.

„Filip žádný neonacista není ani nikdy nebyl, možná má svérázný pitomý smysl pro humor a liberální Twitter ho ve své křečovitosti neumí pochopit,“ obhajoval politika lídr hnutí Motoristé sobě Petr Macinka.

4. června 2024 v 8:00 Čas čtení 3:37 Zakazuje nám tuzemák a rozhodují nikým nevolení úředníci. Toto jsou nejčastější otázky a mýty o EU Zakazuje nám tuzemák a rozhodují nikým nevolení úředníci. Toto jsou nejčastější otázky a mýty o EU

Turka již v předvolební debatě na začátku týdne konfrontovala i lídryně Starostů v eurovolbách Danuše Nerudová, a to fotkou, na níž je politik vyobrazen se svícnem, na kterém je hákový kříž. Hájil se tím, že jde o starožitnost. „Ano, mám doma mnoho starožitností. Je to úplně normální, mám také dýku SS po otci. Nejsem člen NSDAP a nejsem pravicový radikál. Doma mám mnoho starožitností, trofeje a dary od kamarádů. Za to se nestydím,“ řekl.

Jak ovšem ukazuje následující shrnující vlákno na X, v průběhu let toho bylo mnohem víc než jen dýka po otci a svícen po dědovi. Jak čerstvě informoval Deník N, Turek v návaznosti na kauzy kolem své osoby zrušil účast v předvolebních debatách. Ve čtvrtek se měl zúčastnit diskuze na TV Nova, v pátek pak čeká kandidáty také debata v Českém rozhlase. Lídr koalice zdůvodnil svůj krok snahou o „zklidnění napjaté situace“.

Domů
Sdílet
Diskuse