Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
10. června 2024 v 6:51
Čas čtení 1:29

Eurovolby v Česku vyhrálo ANO před vládní koalicí Spolu a Přísahou s Motoristy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Eurovolby v Česku vyhrálo ANO před vládní koalicí Spolu a Přísahou s Motoristy
Zdroj: Úřad vlády ČR

České volby do Evropského parlamentu opět vyhrálo opoziční hnutí ANO, bude mít sedm europoslanců, o jednoho více než dosud.

Druhá skončila koalice vládních stran Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která uhájila šest křesel, o dva mandáty tyto strany přišly. Výsledky dnes oznámil Český statistický úřad. Účast v eurovolbách byla letos rekordní, hlasovat přišlo 36,45 procenta voličů, zhruba o sedm procentních bodů více než před pěti lety.

9. června 2024 v 14:09 Čas čtení 0:45 Babiš naštval frontmana známé české kapely. „Agent Bureš se fotí v našem tričku,“ napsal Babiš naštval frontmana známé české kapely. „Agent Bureš se fotí v našem tričku,“ napsal

Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě, která při své první účasti v eurovolbách obsadila dva mandáty. Stejný počet europoslanců bude mít koalice Stačilo! v čele s KSČM a koalice vládních Starostů, kteří si o jedno křeslo polepšili v porovnání s minulými eurovolbami v roce 2019.

Pohoršili si vládní Piráti, kteří budou mít místo dosavadních tří pouze jednoho evropského poslance. Podobně dopadla koalice opozičního hnutí SPD s neparlamentní Trikolorou, která bude mít rovněž jen jednoho europoslance. SPD obhajovala dva mandáty.

ANO zvítězilo v evropských volbách se ziskem 26,14 procenta hlasů, minulé eurovolby vyhrálo díky 21,18 procenta hlasů. Koalici Spolu volilo 22,27 procenta hlasujících. ODS v roce 2019 kandidovala v evropských volbách samostatně, obdržela 14,54 procenta hlasů. Také KDU-ČSL šla do minulých eurovoleb samostatně a dostala tehdy 7,24 procenta hlasů.

Pro Přísahu s Motoristy hlasovalo 10,26 procenta voličů, koalice Stačilo! v čele s komunisty obdržela 9,56 procenta hlasů. V minulých eurovolbách KSČM dostala 6,94 procenta hlasů. Pro Starosty hlasovalo 8,7 procenta lidí. Starostové kandidovali v minulých evropských volbách v koalici s TOP 09 a získali celkem 11,65 procenta hlasů.

Piráty podpořilo 6,2 procenta voličů, což byl poloviční zisk v porovnání s rokem 2019. Tehdy v eurovolbách Piráty volilo 13,95 procenta voličů, SPD s Trikolorou dalo přednost 5,73 procenta voličů. SPD kandidující samostatně před pěti lety dostala 9,14 procenta hlasů.

9. června 2024 v 16:45 Čas čtení 1:39 V Česku zdraží vstupné na koupaliště. Podívej se, kolik si připlatíš V Česku zdraží vstupné na koupaliště. Podívej se, kolik si připlatíš

Ostatní ze tří desítek kandidujících seskupení se letos nedostala přes pětiprocentní hranici. Nejlépe z nich dopadlo PRO Jindřicha Rajchla, které dostalo 2,15 procenta hlasů, a Sociální demokracie se ziskem 1,86 procenta hlasů. Více než jedno procento hlasů, které zaručuje jednorázový příspěvek ze státního rozpočtu 30 korun za hlas, získali také Svobodní (1,76 procenta) a Zelení (1,55 procenta).

ČSSD Jiřího Paroubka obdržela pouze čtvrt procenta hlasů, dvojnásobek, tedy půl procenta, dostala Aliance za nezávislost ČR v čele s dosavadním europoslancem za SPD Hynkem Blaškem. Uskupení Česká republika na 1. místě, v jehož čele stojí zadlužený pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel, dosáhlo na 0,23 procenta hlasů.

Domů
Sdílet
Diskuse