Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová TASR
15. června 2024 v 17:41
Čas čtení 1:00

Putin zveřejnil podmínky ukončení války. Pokud je Ukrajina splní, je prý ochoten jednat o míru

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Co se děje: Na setkání s ruskými diplomaty Putin oznámil podmínky, po jejichž splnění bude Rusko údajně jednat s Ukrajinou o míru.

  • Ruský prezident Vladimir Putin v pátek prohlásil, že Rusko zastaví palbu a zahájí mírové rozhovory, pokud se Ukrajina vzdá svých ambicí na členství v NATO a stáhne vojáky ze čtyř ukrajinských regionů, které si nárokuje Moskva.
  • Ruský prezident uvedl, že je připraven zaručit bezpečný odchod ukrajinských vojsk a umožnit tak jejich stažení.
  • Podle Ukrajiny jsou ruské podmínky absurdní. Putin jim prý nabízí, aby Ukrajina „uznala porážku, právně se vzdala svého území ve prospěch Ruska a také své geopolitické suverenity“.

Proč je to důležité: Rusko před dvěma lety napadlo Ukrajinu. Agresivní válka se v mnoha ohledech negativně dotýká nejen Ukrajiny, ale i dalších zemí. Putinova nabídka může být součástí mocenských her Kremlu s cílem získat v regionu větší moc. Některé státy by totiž mohly tlačit na Ukrajinu, aby přijala podmínky a vzdala se mnoha částí svého území.

Citace: „Jakmile Kyjev oznámí, že je na to připraven, a začne skutečně stahovat vojska a oficiálně se vzdá plánů na vstup do NATO, okamžitě, doslova v tu minutu, zastavíme palbu a zahájíme jednání,“ řekl Putin na setkání s ruskými diplomaty.

24. května 2024 v 8:00 Čas čtení 4:36 Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu

Širší souvislosti: Rusko v únoru 2022 napadlo Ukrajinu a nyní okupuje téměř pětinu jejího území. Ukrajina tvrdí, že mír může nastat až poté, co se ruské síly zcela stáhnou z jejího území a obnoví její územní celistvost.


O víkendu se ve Švýcarsku uskuteční mírová konference o Ukrajině. Svou účast potvrdilo více než 90 zemí a organizací, Rusko však pozvánku neobdrželo. Putin v pátek prohlásil, že konference je ztrátou času a dalším pokusem Západu vytvořit protiruskou koalici.

Vladimir Putin
Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domů
Sdílet
Diskuse