Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
20. června 2024 v 7:10
Čas čtení 0:36

Česku se přítomnost ukrajinských uprchlíků vyplácí, ukazují ekonomické modely

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česku se přítomnost ukrajinských uprchlíků vyplácí, ukazují ekonomické modely
Zdroj: ČTK

20. června si připomínáme Mezinárodní den uprchlíků. Každoročně ho vyhlašuje Organizace spojených národů, za letošní téma zvolila zdraví.

Uprchlictvo by totiž mělo mít právo na univerzální zdravotní péči, a to bez ohledu na svůj migrační status. Den také oslavuje jeho sílu a vyzývá k solidaritě. 

19. června 2024 v 10:20 Čas čtení 0:41 Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Jak dopadl tvůj kraj? Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Jak dopadl tvůj kraj?

Například v loňském roce muselo své domovy opustit podle organizace Charita až 110 milionů lidí: kvůli klimatu, perzekuci, násilí nebo válečnému konfliktu, například tomu na Ukrajině.

Právě odtamtud Českem prošlo na 600 tisíc uprchlíků, 335 tisíc z nich u nás stále žije. S migrací je spojena celá řada mýtů a dezinformací, třeba že nás stojí hodně peněz. Nejnovější data, která zveřejnily například Seznam Zprávy, ale ukázala, že je to přesně naopak, protože uprchlíci do rozpočtu více přispívají, než stát stojí. Odborníci ale poukazují, že jejich potenciál naplno nevyužíváme, protože tito lidé často pracují pod svoji kvalifikaci.

Zmíněný report OSN si situace v Česku také všímá a varuje, že tito lidé jsou často ohroženi chudobou, nezaměstnaností, jazykovou bariérou nebo jim potíže činí sehnat si bydlení 

16. června 2024 v 14:00 Čas čtení 7:14 „Učitelka po vás chce učebnici za 600, když doma chcípáte hlady.“ Romku Naděnku sleduje 80 tisíc lidí, ráda provokuje rasisty „Učitelka po vás chce učebnici za 600, když doma chcípáte hlady.“ Romku Naděnku sleduje 80 tisíc lidí, ráda provokuje rasisty
Domů
Sdílet
Diskuse