Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
19. června 2024 v 10:20
Čas čtení 0:41

Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Jak dopadl tvůj kraj?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Jak dopadl tvůj kraj?
Zdroj: Unsplash/Priscilla Du Preez/volně k užití

Metropole bodovala díky infrastruktuře, vzdělávání i kvalitou zdravotnictví.

Ukázal to výzkum Místo pro život analytické agentury Datank. Využil k tomu data z průzkumů i údaje od 1600 respondentů a respondentek.

19. června 2024 v 7:34 Čas čtení 0:55 Toto jsou nejdražší města světa. Podívej se, na jakém místě se umístila Praha Toto jsou nejdražší města světa. Podívej se, na jakém místě se umístila Praha

Praha zvítězila ve čtyřech z osmi sledovaných oblastí. Její obyvatelstvo má nejvyšší počet lékařů a zubařů na tisíc obyvatel, nejnižší nemocnost a zdejší žactvo je také nejúspěšnější v maturitních zkouškách. Chlubit se může také nejrozvinutější infrastrukturou nebo nejvyšší volební účastí.

Naopak zapracovat by měla na indikátorech v oblasti životního prostředí. Propadá například v množství recyklovaného odpadu na obyvatele nebo vypouštěné odpadní vody do kanalizace. Ukázalo se také, že Pražané jsou se životem ve svém městě nejvíce spokojeni.

18. června 2024 v 15:00 Čas čtení 3:29 Takhle vypadá české moře. Česká republika vlastní území s přístupem k moři, ale skoro jej nevyužívá Takhle vypadá české moře. Česká republika vlastní území s přístupem k moři, ale skoro jej nevyužívá

Podobně jsou na tom i lidé v Jihomoravském kraji, který skončil druhý. V bronzovém Královéhradeckém kraji se pak mohou pyšnit skvělou bezpečností, mají tu podprůměrný počet trestných činů i podprůměrnou nehodovost.

Výsledné pořadí krajů za rok 2024:

  1. Hlavní město Praha
  2. Jihomoravský kraj
  3. Královéhradecký kraj
  4. Zlínský kraj
  5. Jihočeský kraj
  6. Plzeňský kraj
  7. Pardubický kraj
  8. Kraj Vysočina
  9. Středočeský kraj
  10. Liberecký kraj
  11. Olomoucký kraj
  12. Moravskoslezský kraj
  13. Ústecký kraj
  14. Karlovarský kraj

Na detailní výsledky se můžeš podívat v kompletním reportu tady.

Domů
Sdílet
Diskuse