Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Ilona Hobzová
25. června 2024 v 11:49
Čas čtení 0:58

Muži propíchla kovová tyč obě plíce. Stačily milimetry a už by mu nebylo pomoci, říkají lékaři

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Muži propíchla kovová tyč obě plíce. Stačily milimetry a už by mu nebylo pomoci, říkají lékaři
Zdroj: Pexels/volně k užití

Lékařský tým se shodl, že s takovým raritním případem se ve své praxi dosud nesetkal.

Devětapadesátiletý Radovan Kučera z Bochoře spadl při trhání třešní na kovovou tyč, která mu skrznaskrz pronikla hrudní dutinou, propíchla obě plíce a jen o milimetry míjela srdce, jícen a další orgány. Život mu zachránil lékařský tým z Fakultní nemocnice Olomouc. Muž podstoupil pětihodinovou operaci, domů ho pustili po dvoutýdenní hospitalizaci.

25. června 2024 v 8:56 Čas čtení 1:00 Julian Assange je na svobodě, bude se moci vrátit do Austrálie Julian Assange je na svobodě,  bude se moci vrátit do Austrálie

„Pravým bokem jsem ležel na zemi, nohy natažené za sebou, jednu ještě zaklesnutou v žebříku. Kamarád se synem přiběhli a hned volali záchranku a hasiče. Já si tu tyčku chtěl sám vytáhnout, ale kamarád mě naštěstí odradil,“ cituje vzpomínky zraněného nemocnice na svých webových stránkách.

Zdravotníci přijeli 11 minut po telefonátu. Zajistili základní životní funkce a vyčkali na příjezd hasičů, kteří museli upravit délku tyče. „Hydraulickými nůžkami ji cvakli z obou stran, aby mě vůbec dostali do sanitky. Pak mě naložili a jelo se do Olomouce,“ uvedl Radovan Kučera.

Podle lékařského týmu měl muž obrovské štěstí. „Tyč prošla hrudníkem, třetím mezižebřím, propíchla obě plíce a v podstatě ležela na aortě. Dotkla se i jícnu, ale neperforovala ho. Minula těsně i plicní hily, tedy místa, kde vstupují cévy do plic. Stačilo několik milimetrů a už by mu nebylo pomoci,“ uvedl kardiochirurg Martin Kaláb.

4. června 2024 v 8:30 Čas čtení 5:59 Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej?

Operace dopadla dobře, výkon si podle nemocnice vyžádal nestandardní spolupráci personálu několika klinik a oddělení. „Na sále bylo skutečně těsno. Kromě lidí tam totiž byla i spousta techniky. Ale všechno klaplo, všichni si vypomáhali navzájem. A řekl bych, že tato schopnost mezioborové spolupráce měla pro život pacienta rozhodující význam,“ doplnil hrudní chirurg Josef Chudáček.

Domů
Sdílet
Diskuse