Pivo s menším podílem alkoholu, než bylo uvedeno na etiketě, či nakládané okurky s nepovoleným barvivem. Podívej se, jestli je nemáš doma.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně kontroluje kvalitu výrobků na našem trhu. Nyní na webu Potraviny na pranýři zveřejnila hned dva z nich, které nesplňují normy. Informovala o tom stanice CNN Prima NEWS.
Pivo Alois 13 polotmavé z pivovaru Uhříněves s trvanlivostí do 3. 6. 2024 údajně obsahoval menší podíl alkoholu, než uvádí na etiketě. Přesné množství alkoholu ve výrobku ale inspekce nezveřejnila.
Větší prohřešek ale SZPI odhalila u nakládané okurky značky Van Holten’s. Přesněji u produktu VAN HOLTEN'S HOT PICKLE Hot & Spicy Flavor z USA. Podle zjištění obsahovala barvivo E102 tartazin, které je u tohoto typu výrobků zakázané.
Toto žluté barvivo se jinak běžně používá například v ovocných džusech, zmrzlinách či koření, není tak přímo nebezpečné. Poslední dobou je však rostoucí snaha jeho použití omezit, u části populace vyvolává alergickou reakci. Pozor by si na něj měli dát především lidé s kopřivkou, astmatem, tvorbou akné či alergičtí na aspirin.