Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
29. června 2024 v 14:03
Čas čtení 0:36

Dej si pozor na tyto výrobky. Potravinářská inspekce odhalila další problematické produkty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dej si pozor na tyto výrobky. Potravinářská inspekce odhalila další problematické produkty
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Pivo s menším podílem alkoholu, než bylo uvedeno na etiketě, či nakládané okurky s nepovoleným barvivem. Podívej se, jestli je nemáš doma.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně kontroluje kvalitu výrobků na našem trhu. Nyní na webu Potraviny na pranýři zveřejnila hned dva z nich, které nesplňují normy. Informovala o tom stanice CNN Prima NEWS.

26. června 2024 v 13:00 Čas čtení 0:08 KVÍZ: Rozeznáš jedovaté houby od jedlých? KVÍZ: Rozeznáš jedovaté houby od jedlých?

Pivo Alois 13 polotmavé z pivovaru Uhříněves s trvanlivostí do 3. 6. 2024 údajně obsahoval menší podíl alkoholu, než uvádí na etiketě. Přesné množství alkoholu ve výrobku ale inspekce nezveřejnila.

pivo
Zdroj: SZPI/Potraviny na pranýři
okurka
Zdroj: SZPI/Potraviny na pranýři

Větší prohřešek ale SZPI odhalila u nakládané okurky značky Van Holten’s. Přesněji u produktu VAN HOLTEN'S HOT PICKLE Hot & Spicy Flavor z USA. Podle zjištění obsahovala barvivo E102 tartazin, které je u tohoto typu výrobků zakázané.

29. června 2024 v 11:44 Čas čtení 0:36 PŘEDPOVĚĎ: Česko zasáhnou extrémní teploty a silné bouřky, v těchto krajích platí výstraha PŘEDPOVĚĎ: Česko zasáhnou extrémní teploty a silné bouřky, v těchto krajích platí výstraha

Toto žluté barvivo se jinak běžně používá například v ovocných džusech, zmrzlinách či koření, není tak přímo nebezpečné. Poslední dobou je však rostoucí snaha jeho použití omezit, u části populace vyvolává alergickou reakci. Pozor by si na něj měli dát především lidé s kopřivkou, astmatem, tvorbou akné či alergičtí na aspirin.

Domů
Sdílet
Diskuse