Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
1. července 2024 v 13:59
Čas čtení 0:53

Začíná Milostivé léto. Stát ti odpustí část dluhů na pojištění, dej si ale pozor na podmínky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začíná Milostivé léto. Stát ti odpustí část dluhů na pojištění, dej si ale pozor na podmínky
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Pokud jsi v minulosti neplatil*a zdravotní pojištění a dluh se dostal do exekuce, zdravotní pojišťovna ti část dluhu odpustí. Milostivé léto má však řadu podmínek a omezení.

Přesněji pojišťovna dlužníkům odpustí penále (pouze však tu část, která vznikla do data zahájení daňové exekuce) a další náklady daňové exekuce související s dlužným pojistným. O odpuštění či snížení zbylé části je ale potřeba pojišťovnu požádat zvlášť.

1. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:17 Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku

Podmínky Milostivého léta 2024:

  • Pojistné i penále musí být vymáhány v daňové exekuci, nesmí je vymáhat soudní exekutor. Odpuštění není možné ani v situaci, kdy dlužné pojistné ještě v daňové exekuci není.
  • Dlužník je fyzická osoba.
  • Dlužník nesmí být v insolvenci (oddlužení).
  • Dluh na pojistném musí být uhrazen ve stanoveném termínu.
  • Daňová exekuce na dluh na pojistném a na penále byla nařízena nejpozději 31. 12. 2023.

Nejspolehlivější možností, jak si ověřit, zda máš na akci nárok a jestli jsou tvoje dluhy vymáhány pomocí daňové exekuce, je přímo navštívit pobočku své pojišťovny nebo dotazem na datovou schránku pojišťovny (obyčejný e-mail nestačí).

1. července 2024 v 9:20 Čas čtení 0:51 Změny v eDokladech: Nově je uznávají další úřady, plná moc jde vyřídit on-line Změny v eDokladech: Nově je uznávají další úřady, plná moc jde vyřídit on-line

Žádost je potom potřeba podat písemně do 30. listopadu 2024, úhrada dluhu musí proběhnout do 31. prosince 2024. Pokud je dluh vyšší než 5 000 korun, je možné ho splácet ve splátkách. To je však potřeba také předem ohlásit pojišťovně při podání žádosti, pokud se s úhradou či jakoukoliv splátkou zpozdíš, ztratíš nárok na slevu.

Další informace jsou dostupné na stránkách Milostivého léta. K dispozici je také bezplatná dluhová linka 770 600 800 (pondělí až pátek od 9 do 17 hodin) či e-mailová adresa [email protected]

Domů
Sdílet
Diskuse