Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
5. července 2024 v 17:35
Čas čtení 0:35

FOTO: Vědci hlásí unikátní objev. Na stěně jeskyně našli zřejmě nejstarší příběh světa

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FOTO: Vědci hlásí unikátní objev. Na stěně jeskyně našli zřejmě nejstarší příběh světa
Zdroj: World History Encyklopedia/volně k užití

Na stěnu indonéské jeskyně Leang Karampuang namalovali lidé před asi 51 200 lety unikátní malbu, která se do dnešních let dochovala jako vůbec nejstarší příběh v dějinách lidstva.

Malbu se podařilo nalézt vědcům, kteří své závěry publikovali v časopise Nature. Malba o několik tisíc let překonala dosud nejstarší známou malbu, která se nachází v nedaleké jeskyni. Pro porovnání, nejstarší evropské malby zvířat jsou dokonce o 15 tisíc let mladší, informoval server Seznam Zprávy

Starobylá malba zobrazuje tři postavy ve tvaru lidí, kteří obklopují prase. Jedna postava přitom v ruce zdárně drží hůl či oštěp. Další z postav má hlavu přímo u hlavy prasete, v ruce třímá zbraň či nástroj, který se zvířete dotýká. 

22. června 2024 v 8:30 Čas čtení 0:46 Archeologové našli na tisíce let staré egyptské rakvi vyobrazení postavy Marge ze Simpsonových Archeologové našli na tisíce let staré egyptské rakvi vyobrazení postavy Marge ze Simpsonových

K určení stáří malby vědci použili unikátní metodu, která díky laseru zjišťuje stáří krystalu vápenatého ve vrstvě těsně nad okrovým pigmentem. Nejedná se tedy o přesné určení stáří malby, ale vrstvy těsně nad ní. Samotný výtvor tak může být ještě o několik let starší. 

Domů
Sdílet
Diskuse