Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
8. července 2024 v 10:49
Čas čtení 0:21

MAPA HUB: Na těchto místech lze podle odborníků čekat nejlepší úlovky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA HUB: Na těchto místech lze podle odborníků čekat nejlepší úlovky
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Vydatné deště posledních dní s sebou přinesly naději pro milovníky a milovnice houbaření. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pravidelně zveřejňuje unikátní mapu, která ukazuje, v jakých částech země lze lesní úlovek očekávat.

Mapa ukazuje vhodnost vláhových podmínek pro růst hub v jednotlivých částech Česka. Oblasti jsou od sebe barevně odlišeny podle pravděpodobnosti růstu od velmi vysoké (zelená) po velmi nízkou (oranžová). 

7. července 2024 v 17:45 Čas čtení 0:32 Sicílie má vážné problémy se suchem. Hotely odmítají ubytovat turisty Sicílie má vážné problémy se suchem. Hotely odmítají ubytovat turisty

Zveřejněná data ukazují, že nejlepší podmínky pro houbaře a houbařky aktuálně panují v horských oblastech, zejména na Šumavě, v Krušných horách, Krkonoších, Jeseníkách či Beskydech. Výskyt hub je pravděpodobný také na východě Vysočiny a v částech Pardubického a Jihomoravského kraje. 

Mapa hub
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Podle obecného pravidla se houby v lesích obvykle objevují po vydatných deštích následovaných teplým počasím, a to s minimálně desetidenním odstupem. 

Domů
Sdílet
Diskuse