Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Karolína Fejtová
16. července 2024 v 14:12
Čas čtení 0:45

Green Deal je tady. Vláda ve středu začne jednat o cílech pro Česko

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Green Deal je tady. Vláda ve středu začne jednat o cílech pro Česko
Zdroj: Unsplash/Chris LeBoutillier/volně k užití

Na stole bude mít Státní energetickou koncepci, Politiku ochrany klimatu a Národní klimaticko-energetický plán. Přestože se některé části Green Dealu mohou změnit s nastupujícím novým složením Evropského parlamentu, pár věcí je jistých.

Česko se bude muset odklonit od uhlí. Od roku 2027 se bude rozšiřovat systém emisních povolenek i na domácí kotle na fosilní paliva. Vytápění uhlím tak zdraží asi o třicet procent, tvrdí odborníci.

16. července 2024 v 11:52 Čas čtení 0:46 Na tyto letní destinace si dávej pozor. Místním začínají vadit turisti Na tyto letní destinace si dávej pozor. Místním začínají vadit turisti

Jak uvedly Novinky, dle Pavla Zámyslického, ředitele odboru energetiky a ochrany klimatu, by uhlí mohlo zdražit o třetinu na 537 korun za gigajoule a zemní plyn na 2844 korun za megawatthodinu ze 2615 korun.

Zvýší se i ceny pohonných hmot, na něž se budou emisní povolenky od roku 2027 vztahovat taktéž. Podle Zámyslického zdraží i pohonné hmoty u čerpacích stanic o tři koruny za litr. Dle jiných analytiků to může být o dost více, protože povolenky začne skupovat Německo či Francie, které své dekarbonizační cíle nenaplňují.

„Budou si tedy muset koupit o to více emisních povolenek, aby nečelily masivním pokutám Bruselu. Jenže trh s povolenkami je v EU jen jeden. Když na něm bude významně nakupovat své odpustky velký hráč, jako je Německo a jeho podniky, bude šponovat cenu povolenek nahoru,“ řekl pro Novinky Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. V nejhorším scénáři by mohlo jít o zvednutí ceny za litr o 12 korun s DPH.

Domů
Sdílet
Diskuse