Cena hlavního jídla v obědovém čase opět zdražila. Od roku 2019 se průměrně zvýšila o 52 korun na 158. Vyplývá to z dat Dotykačky.
„Poslední ohnisko inflace zvolna dohořívá v cenách služeb. Restaurace minulý měsíc zdražily o 0,5 procenta, meziroční inflace zde dosahuje 7,4 procenta. Větší vliv lze v tomto případě patrně připsat setrvačnosti než poptávkovým inflačním tlakům,“ řekl pro Seznam Zprávy hlavní ekonom Deliotte David Marek.
Ceny se zvyšují v bistrech, restauracích, ale i jídelnách. Loni strávníci za oběd zaplatili průměrně 146 korun, což je o 12 korun méně než letos. Data zároveň ukazují, jak vzrostly ceny pěti oblíbených jídel v Česku, kterými jsou řízek, pizza, burger, guláš a Ceasar salát. V tabulce najdeš porovnání cen jednotlivých jídel mezi lety 2019, 2022, 2023 a 2024.
2019 | 2022 | 2023 | 2024 | |
Řízek | 115 korun | 144 korun | 161 korun | 175 korun |
Pizza | 127 korun | 153 korun | 162 korun | 177 korun |
Burger | 141 korun | 174 korun | 191 korun | 202 korun |
Guláš | 111 korun | 142 korun | 159 korun | 170 korun |
Ceasar | 146 korun | 162 korun | 184 korun | 196 korun |
Nejvíce si zaplatíš za burger, jehož průměrná cena už překročila 200 korun. Nejlevnější ze sledovaných jídel je guláš, i za ten už ale zaplatíš průměrně 170 korun. V objemu prodejů v posledních letech vítězí Ceasar salát, který nyní prodává podstatně více hospod než v roce 2019, a to o 123 procent. I jeho cena se blíží 200 korunám.
Hlavním důvodem růstu cen jsou drahé energie a vysoké náklady na personál. Přestože jsou plyn a elektřina levnější než čerstvě po vypuknutí války na Ukrajině, stále jsou o přibližně polovinu dražší než před jejím začátkem.