Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
25. července 2024 v 8:35
Čas čtení 0:47

Chystáš se na dovolenou? Přibal raději papírovou letenku, tato letiště tě bez ní nepustí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Chystáš se na dovolenou? Přibal raději papírovou letenku, tato letiště tě bez ní nepustí
Zdroj: Pexels / Ketut Subiyanto / volně k užití

I když se v dnešní době na většině letišť obejdeš jen s letenkou v mobilu, do některých destinací tě bez papírové letenky nepustí. S vytisknutou letenkou ale můžeš předejít nepříjemnostem, ať už cestuješ kamkoliv.

Kam vyrazit jedině s tištěnou letenkou?

Mezi letiště, která zatím nemohou přijímat mobilní palubní letenky, patří albánské letiště Tirana, letiště v Maroku a Turecku. Společnosti Ryanair, easyJet a Jet2 doporučují si při cestě do těchto destinací opatřit papírovou letenku. V opačném případě totiž riskuješ, že tě nepustí do letadla.

24. července 2024 v 7:25 Čas čtení 0:40 Co má Rusko v plánu? Putinova pravá ruka se prořekla Co má Rusko v plánu? Putinova pravá ruka se prořekla

Papírová kopie ti usnadní odlet

Důvodů, proč si letenku předem vytisknout, je ale více. Vybije se ti mobil nebo se dostaneš do místa, kde nefunguje Wi-Fi. S přečtením digitální palubního lístku může mít problém i bezpečností brána. Podle odborníků je tištěná kopie jednodušší u samoskenovacích bran, stejně pak u bezcelní přepážky.

letiště, cestování, kufr, stres
Zdroj: Freepik/@lookstudio/voľne na použitie

Pravidla pro tisk letenky

Podle většiny společností by letenka měla být vytištěna na jedné straně A4 papíru. Pokud tiskneš lístků víc, neměly by se vzájemně překrývat. Vyhni se oboustrannému tisku, personál po načtení lístek obvykle natrhne a mohl by tak poškodit letenku na druhé straně. Tisknout můžeš barevně i černobíle.

24. července 2024 v 13:00 Čas čtení 5:53 Byli jsme v nejhůře hodnocené restauraci v Chorvatsku. Obsluha smrděla cigaretami, přinesli nám syrovou pizzu a vodu za 160 korun Byli jsme v nejhůře hodnocené restauraci v Chorvatsku. Obsluha smrděla cigaretami, přinesli nám syrovou pizzu a vodu za 160 korun

Co když jsem zapomněl/a digitální i papírovou letenku?

Nezoufej, i to se dá vyřešit. Většina společností ti za poplatek, který se liší podle toho, s kým a odkud letíš, vystaví letenku novou. Pokud se ale chceš vyhnout stresu před odletem, připiš si palubní lístek do svého cestovního seznamu.

20. července 2024 v 8:00 Čas čtení 7:44 Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy
Domů
Sdílet
Diskuse