Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová TASR
27. července 2024 v 11:00
Čas čtení 0:48

EU pošle Ukrajině 1,5 miliardy eur z výnosů ze zmrazených ruských aktiv. Peníze budou sloužit k obnově zničené země

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
EU pošle Ukrajině 1,5 miliardy eur z výnosů ze zmrazených ruských aktiv. Peníze budou sloužit k obnově zničené země
Zdroj: TASR/AP

Podle Ursuly von der Leyen poslouží ruské peníze k zabezpečení a obnově Ukrajiny.

  • Evropská unie převede 1,5 miliardy eur na obranu a obnovu Ukrajiny. Tyto prostředky budou pocházet z výnosů z ruských aktiv zmrazených v EU, oznámila Ursula von der Leyen.
  • Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v reakci na to poděkoval EU za její podporu a tento příspěvek na obranu a obnovu Ukrajiny.
27. července 2024 v 10:36 Čas čtení 0:39 Česká olympijská kolekce dobývá svět. Prestižní magazín ji zařadil na třetí místo Česká olympijská kolekce dobývá svět. Prestižní magazín ji zařadil na třetí místo

Proč je to důležité: Když se vlády EU dohodly, že použijí zisky ze zmrazených ruských aktiv v Evropě na pomoc Ukrajině, jejich plány zdržovalo Maďarsko. Představitelé evropského bloku však našli způsob, jak využít zmrazené ruské fondy pro Ukrajinu, aniž by potřebovali souhlas kterékoli členské země, která se nepřipojila k rozhodnutí.

Citát: „EU stojí u Ukrajiny. Dnes převedeme 1,5 miliardy eur z výnosů ze znehybněných ruských aktiv na obranu a rekonstrukci Ukrajiny. Neexistuje lepší symbol nebo použití peněz Kremlu k tomu, abychom udělali z Ukrajiny a Evropy bezpečnější místo pro život,“ uvedla von der Leyen v pátek na sociální síti X.

Širší kontext: Pomoc pro Ukrajinu bude financována z výnosů z ruských aktiv, jako jsou například úroky, a nikoli ze samotných ruských aktiv, která zůstávají nadále zmrazená.


Devadesát procent finančních prostředků bude přitom podle německé agentury vynaložených na financování vojenské pomoci pro Ukrajinu a zbývajících deset procent dostane jako finanční pomoc přímo Ukrajina.

Domů
Sdílet
Diskuse