Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Karolína Fejtová
30. července 2024 v 14:03
Čas čtení 1:10

Prezident Pavel udělil první milosti. Celkem už obdržel přes 700 žádostí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezident Pavel udělil první milosti. Celkem už obdržel přes 700 žádostí
Zdroj: TASR

Prezident Petr Pavel udělil poprvé od nástupu do úřadu milosti. Informoval o tom odbor komunikace prezidentské kanceláře.

Pavel prominul zbytek trestu v rozsahu necelých 300 dní devětadvacetileté ženě, která má v péči tři nezletilé děti. „Prezident přihlédl zejména k potřebě zajištění péče o děti ve věku tří až sedmi let,“ uvedla kancelář prezidenta. Matka is odpykávala trest za méně závažnou majetkovou činnost se škodou necelých 13 tisíc korun.

30. července 2024 v 12:36 Čas čtení 1:34 Ve Venezuele to vře. Volby prý byly zfalšované, v zemi začínají obří protesty Ve Venezuele to vře. Volby prý byly zfalšované, v zemi začínají obří protesty

Další milost udělil opět matce, která pečuje o sedm dětí ve věku od dvou do devíti let. Té prezident prominul zbytek trestu v celkové výši čtyř let a čtyř měsíců. Tresty dostala za krádeže a neoprávněné podnikání před 10 až 12 lety. V obou případech převzali péči o děti otcové, pro něž to však bylo složité. Milosti podpořil orgán péče o děti.

Třetí milost dostal cizinec, který v opilosti naboural do zaparkovaných aut a způsobil škodu 112 tisíc korun, což plně uhradil společně s peněžitým trestem ve výši 60 tisíc. Hrozilo mu však zrušení platnosti povolení pobytu, takže se Pavel přiklonil k milosti. Cizinec již sedm let žije v Česku a se svou manželkou zde spoluvlastní byt.

Poslední milost dostal šestačtyřicetiletý občan s nepodmíněným trestem 27 let odnětí svobody za pašování drog, který mu Pavel zkrátil na osm. Muž si již šest let trestu odpykal v zahraničí a další dva Česku, v listopadu mu trest tedy díky Pavlovi skončí.

Kancelář prezidenta republiky uvedla, že Hradu dorazilo už přes 700 žádostí o milost. V minulosti jich nejvíce udělil Václav Havel, a to 1247 od té doby co byl českým prezidentem. Za dob federace omilostnil dalších 601. Václav Klaus jich udělil 412 a Miloš Zeman 26.

Domů
Sdílet
Diskuse