Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Karolína Fejtová
30. července 2024 v 12:36
Čas čtení 1:34

Ve Venezuele to vře. Volby prý byly zfalšované, v zemi začínají obří protesty

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ve Venezuele to vře. Volby prý byly zfalšované, v zemi začínají obří protesty
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

V noci z neděle na pondělí zveřejnila Národní volební rada, která je pod kontrolou současného diktátorského režimu, výsledky prezidentských voleb. Dle nich vyhrál dlouholetý prezident Nicolás Maduro. Opozice má ale prý důkaz, že volby byly zfalšované.

Dle výsledků Národní volební rady Maduro získal 51,2 procent, opoziční kandidát Edmundo González skončil na druhém místě s 44,2 procenty hlasů. Na výsledcích je podezřelé několik věcí. Jednou z nich je, že kandidáti celkově získali 132,2 procent hlasů.

Podezření vzbuzují také naprosto odlišné výsledky nezávislých předvolebních průzkumů a exit pollu společnosti Edison Research, v nichž González vyhrál s náskokem přes deset procent hlasů. V polovině nedělního volebního dne se na sítích objevily i exit polly od provládních společností, které předpovídali Madurovo vítězství.

28. července 2024 v 17:53 Čas čtení 0:50 Trump vzkazuje křesťanům, že po jeho zvolení už nebudou muset volit. Kamala Harris tvrdí, že chce „zrušit demokracii“ Trump vzkazuje křesťanům, že po jeho zvolení už nebudou muset volit. Kamala Harris tvrdí, že chce „zrušit demokracii“
30. července 2024 v 8:25 Čas čtení 1:19 Za útok na dívky v baru teď opilým policistům hrozí vězení Za útok na dívky v baru teď opilým policistům hrozí vězení
29. července 2024 v 16:24 Čas čtení 0:43 V britském Southportu pobodal útočník na ulici osm lidí, zraněné jsou i děti V britském Southportu pobodal útočník na ulici osm lidí, zraněné jsou i děti

Kdo je González?

Za opozici měla původně kandidovat Mária Corina Machado. Režimem ovládané soudy ji však po vyhraných primárkách diskvalifikovaly. S bojkotem se setkal i čtyřiasedmdesátiletý kandidát Edmundo González. Při jeho kampani režim blokoval silnice, uzavíral benzinové pumpy či postihoval restaurace a hotely, které poskytly jeho týmu služby. Zároveň bylo zatčeno více než 130 kandidátových spolupracovníků a opozičních aktivistů.

González hned v pondělí oznámil, že jeho tým má důkazy, které jsou potřeba k prokázání jeho vítězství. Společně s Machado novinářům řekli, že získali více než 70 procent sčítacích archů z nedělních voleb, podle nichž má González více než dvojnásobek hlasů než Maduro. 

Spontánní protesty

Lidé po vyhlášení výsledků voleb vyšly do ulic. Nebylo by to poprvé, co by venezuelský režim volby zfalšoval, aby se udržel u moci. V menších i větších městech spontánně protestovaly tisíce lidí. Policie použila slzný plyn, aby rozehnala protestující, z nichž někteří házeli kameny a další předměty.

González i Machado vyzvali lidi, aby zachovali klid a v úterních 11 hodin ráno (pět hodin odpoledne našeho času) pokojně sešli na oslavě pravých výsledků. „Mluvím k vám s klidem pravdy,“ řekl González, když desítky jeho příznivců jásaly před volebním štábem v hlavním městě Caracasu. „Máme v rukou sčítací archy, které dokazují naše kategorické a matematicky nezvratné vítězství,“ dodal.

Maduro by vítězstvím vstoupil do svého třetího šestiletého volebního období. Od jeho nástupu se venezuelské hospodářství propadlo o tři čtvrtiny, inflace přesáhla 130 tisíc procent a většina obyvatel skončila v absolutní chudobě.

Oficiální výsledky zpochybňuje i velká část západních zemí včetně České republiky a další státy Latinské Ameriky, mezi něž patří třeba Chile, Panama, Kostarika či Paraguay. Madurovo vítězství naopak ihned podpořily další diktatury, jako Kuba, Nikaragua nebo Rusko a Čína.

Domů
Sdílet
Diskuse