Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
4. srpna 2024 v 13:45
Čas čtení 0:42

Toto je jedno z nejteplejších míst na světě. V červenci zde naměřili 54 stupňů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Toto je jedno z nejteplejších míst na světě. V červenci zde naměřili 54 stupňů
Zdroj: Wikimedia Commmons/volně k užití

Národní park v Kalifornii, taktéž známý pod českým názvem Údolí smrti, měl v červenci průměrnou denní teplotu 42,5 stupně, čímž překonal rekord z roku 2018.

„Právě jsme zažili nejteplejší měsíc v historii na nejteplejším místě na Zemi! Šest z deseti nejteplejších lét přišlo v posledních deseti letech, což by mělo sloužit jako varovný signál,“ uvedl v prohlášení správce parku Mike Reynolds. Informoval o tom deník The Guardian.

4. srpna 2024 v 11:32 Čas čtení 0:54 PŘEDPOVĚĎ: Česko čekají tropická vedra. Podívej se, kdy bude nejtepleji PŘEDPOVĚĎ: Česko čekají tropická vedra. Podívej se, kdy bude nejtepleji

Průměrná nejvyšší teplota v červenci v Death Valley dosáhla 49,9 stupňů. Podle Správy národního parku se údolí dokonce devět dní potýkalo s teplotou 51,7 stupňů či vyšší. Pouze sedm dní v měsíci zde teplota nedosáhla alespoň 48,8 stupňů. Nejvyšší teplota v minulém měsíci byla zaznamenána 7. července, kdy meteorologická stanice ve Furnace Creek naměřila 54 stupňů.

Intenzivní horko mělo za následek několik život ohrožujících incidentů spojených s horkem. Dne 7. července zemřel na následky horka motocyklista, který park navštívil, další osoba z jeho skupiny byla kvůli vážnému onemocnění z horka hospitalizována. O několik týdnů později utrpěl belgický turista popáleniny třetího stupně na nohou poté, co v parku zřejmě ztratil žabky.

Pracovníci Death Valley vyzývají návštěvníky, aby se zdržovali v okruhu deseti minut chůze od klimatizovaného vozidla, pili hodně vody, jedli slané občerstvení a nosili klobouk a opalovací krém.

Domů
Sdílet
Diskuse