Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
5. srpna 2024 v 12:35
Čas čtení 0:58

Vlna nepokojů v Británii. Krajně pravicové skupiny útočily na mešity, hotely i policii

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Vlna nepokojů v Británii. Krajně pravicové skupiny útočily na mešity, hotely i policii
Zdroj: Unsplash/Ethan Wilkinson/volně k užití (ilustrační obrázek)

Demonstrace krajně pravicových skupin se zvrhly v nepokoje v několika městech Británie. Napětí vzrostlo poté, co sedmnáctiletý mladík ubodal v Southportu tři mladé dívky.

V Hullu, Liverpoolu, Bristolu, Manchesteru, Blackpoolu a Belfastu došlo k nepokojům. Doprázené byly házením pyrotechniky, rabováním obchodů a útoky na policii. Na svědomí je mají protiimigrantské a protimuslimské skupiny. Reagovaly tak na dezinformaci, že útočník z minulého týdne podezřelý z násilného útoku v Southportu byl imigrant a radikální islamista. Policie ovšem uvedla, že pachatel se narodil v Británii a čin nepovažuje za teroristický incident.

5. srpna 2024 v 10:48 Čas čtení 1:39 Začíná Prague Pride. Nabídne 200 akcí, policie posílila bezpečnost Začíná Prague Pride. Nabídne 200 akcí, policie posílila bezpečnost

V Sunderlandu zapálili výtržníci policejní stanici, auto, pokusili se vniknout i do tamější mešity. Na místě musely zasahovat stovky policistů. Demonstranti na ně házeli kameny, křičeli a skandovali protiislámské nadávky.

Dramatický zásah se v neděli odehrál také v Rotherdamu v severní Anglii. Výtržníci se shromáždili před hotelem, kde jsou ubytováni žadatelé o azyl. Demonstranti házeli po budově i polici cihlami, rozbili tak několik oken. Zapálili také velkou popelnici poblíž hotelu. Zraněno bylo deset strážníků.

Silným nepokojům čelily záchranné složky i ve městě Tamworth u Birminghamu. Cílem útoků se stal hotel Holiday Inn, v němž jsou podle britského tisku ubytováni migranti. „Házeli předměty, rozbíjeli okna, zapalovali ohně a útočili na policii“, popsala situaci tamější policie.

V souvislosti s nepokoji již bylo zatčeno 150 lidí. Britský premiér Keir Starmer odsoudil to, co popsal jako „krajně pravicové násilnictví.“ Řekl, že šlo o kriminální násilí, nikoli o legitimní protest. 

Domů
Sdílet
Diskuse