Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
5. srpna 2024 v 17:41
Čas čtení 0:47

Po panice v Asii padá burza. Kromě akcií to zasáhlo i bitcoin

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Po panice v Asii padá burza. Kromě akcií to zasáhlo i bitcoin
Zdroj: Pexels / energepic.com

Globální akciové trhy dnes zaznamenávají obří propad zaviněný rostoucími obavami z blížící se recese.

Hlavní japonský akciový index Nikkei 225 klesl o 12,4 procenta, což byl od roku 1987 nejprudší jednodenní ztráta. Index je momentálně na sedmiměsíčním minimu. Mezi jeho maximy a současnou situací je rozdíl přibližně 30 procent, čímž se dostává do tzv. medvědího trhu. Ten se vyznačuje výraznými poklesy od předešlých maxim.

Evropská burza zaznamenává jednociferné poklesy, data předpovídají propad i na americké burze. Tam došlo k rozsáhlým prodejům již minulý týden.

5. srpna 2024 v 10:48 Čas čtení 1:39 Začíná Prague Pride. Nabídne 200 akcí, policie posílila bezpečnost Začíná Prague Pride. Nabídne 200 akcí, policie posílila bezpečnost

Za pádem stojí špatné vyhlídky na ekonomickou situaci v USA. Tamní akcie, zejména ty technologické, spadly již minulý týden. Nervozitu podpořila i špatná statistika z trhu práce.

„Mírné oslabení trhu práce sice bylo cílem americké centrální banky (Fed) v boji s inflací, nyní se však zdá, že se Fedu vymkla situace z rukou. Investoři se tak obávají o nástup recese v USA, a na zářijovém zasedání Fedu dokonce predikují snížení sazeb o 50 bazických bodů, tedy dvojnásobek původních předpokladů. Takový krok by asi trhy poslal ještě níže, jelikož by víceméně potvrdil, že se Fedu vymkla situace z rukou,“ řekl Novinkám.cz analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Kromě akcií klesají i kryptoměny. Bitcoin se propadl o 10 procent (hodnota spadla reálně až o půl milionu korun), Etherum o 13 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse