Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Karolína Fejtová
9. srpna 2024 v 7:00
Čas čtení 0:59

Tohle jsou nejoblíbenější česká dětská jména. Podívej se, jak si vede to tvoje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tohle jsou nejoblíbenější česká dětská jména. Podívej se, jak si vede to tvoje
Zdroj: Unsplash/Janko Ferlič/volně k užití

I přestože se pořadí oblíbených jmen rok od roku mění, tak některé patří mezi stálice. Jejich seznam zveřejnil Český statistický úřad.

První příčku v mužských jménech obsadil Jakub, který pozici zaujal už potřinácté v řadě. Na druhém místě je Matyáš, který se o stříbrnou příčku přetahuje s Janem, který se loni umístil na třetím místě. V top desítce se za posledních 13 let nejvíce posunul Dominik, který se z 15. místa dostal na sedmé.

TOP 10 chlapeckých jmen

1. Jakub
2. Matyáš
3. Jan
4. Adam
5. Matěj
6. Vojtěch
7. Dominik
8. David
9. Tomáš
10. Filip

Nejčastějším dívčím jménem byla loni Eliška, která si svou pozici drží již od roku 2012, kdy sesadila Terezu. Na druhém místě najdeš Viktorii. Ta se sem vyšplhala ze 16. příčky, kterou zaujímala roku 2010. Stupínek vítězů uzavírá Anna.

9. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 4:18 Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“ Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“

„Je zajímavé, že pořadí v první desítce se oproti předcho­zímu roku změnilo pouze v případě Emy a Adély, které si prohodily pozice, a Julie, jež se probojovala mezi elitu z nižší skupiny, přičemž vyřadila Nelu,“ uvedl Český statistický úřad.

TOP 10 dívčích jmen

1. Eliška
2. Viktorie
3. Anna
4. Sofie
5. Natálie
6. Tereza
7. Ema
8. Adéla
9. Amálie
10. Julie

Nejvýraznějším skokanem se loni stala Isabela, která si polepšila o 52 příček, když ze 143. místa postoupila na 91. místo. U chlapců nejvíce postoupil Theo a William, oba o 22 míst. Naopak nejvíce se propadla Monika a Melanie či Vladimír a Ivan.

Úřad také sledoval nejčastěji děděná jména. Mezi chlapci se jedná sestupně o Antonína, Václava a Františka. U žen se takto setkáš s nejvíce s Marií, poté se Zdeňkou a nakonec s Natálií. Matky svá jména narozeným dcerám nedávaly ani zdaleka tak často jako otcové synům.

17. července 2024 v 13:00 Čas čtení 5:49 Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví
Domů
Sdílet
Diskuse