Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Eva Thonhauserová TASR
17. srpna 2024 v 10:13
Čas čtení 1:13

Dánsko žádá EU o schválení rozšíření vakcíny proti opičím neštovicím. Epidemie mimořádně zasáhla děti a dospívající

Kategorie:
Uložit Uložené
Dánsko žádá EU o schválení rozšíření vakcíny proti opičím neštovicím. Epidemie mimořádně zasáhla děti a dospívající
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Opičí neštovice způsobují horečky, bolesti svalů a velké kožní léze. Onemocnění může v některých případech dokonce zabíjet.

  • Dánská biotechnologická společnost Bavarian Nordic v pátek oznámila, že předložila Evropské agentuře pro léčivé přípravky (EMA) údaje pro schválení rozšíření použití vakcíny proti opičím neštovicím (mpox) a planým neštovicím na mladistvé ve věku 12 až 17 let.
  • Po přezkoumání ze strany EMA by mohlo být povolení k uvedení vakcíny na trh rozšířeno na dospívající během čtvrtého čtvrtletí, uvedla společnost.
  • Společnost rovněž připravuje klinické hodnocení bezpečnosti vakcíny u dětí ve věku od dvou do 12 let, které by mohlo rozšířit její použití.
9. srpna 2024 v 11:00 Čas čtení 4:55 Dubajská princezna se s manželem rozešla přes Instagram, odkazovala na praktiku talaq. Co to znamená v muslimské zemi? Dubajská princezna se s manželem rozešla přes Instagram, odkazovala na praktiku talaq. Co to znamená v muslimské zemi?

Proč je to důležité: Podle WHO je možnost dalšího šíření nemoci v Africe i mimo ni „velmi znepokojující“. Vakcína poskytuje tělu imunitu, která snižuje riziko nákazy a přenosu virů na další osoby.

Citát: „V současné epidemii opičích neštovic v Africe jsou neúměrně postiženy děti a dospívající, což zdůrazňuje důležitost a naléhavost rozšíření přístupu k vakcínám a léčbě pro tuto zranitelnou populaci,“ uvedl ve prohlášení Paul Chaplin, generální ředitel společnosti Bavarian Nordic.

Širší kontext: Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu vyhlásila stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu v souvislosti s šířením opičích neštovic v afrických zemích.

Ve čtvrtek byl již ve Švédsku potvrzen první případ opičích neštovic Clade I, jedná se o první případ této varianty diagnostikovaný mimo africký kontinent. V pátek byl první případ hlášen také v Pákistánu.

Opičí neštovice jsou infekční onemocnění, které se přenáší blízkým kontaktem. Způsobuje horečky, bolesti svalů a rozsáhlé kožní léze. Většina případů má mírný průběh, ale nemoc může i zabíjet.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) podle pátečního prohlášení očekává, že do Evropy dorazí další lidé nakaženi novou variantou opičích neštovic. Pravděpodobnost rozsáhlejšího přenosu v Evropě je podle ECDC velmi nízká za předpokladu, že případy budou včas diagnostikovány a budou zavedena kontrolní opatření.

9. října 2024 v 17:09 Čas čtení 1:43 Nová studie odhalila toxické látky ve spodním prádle. Pozor na Dedoles i Adidas Nová studie odhalila toxické látky ve spodním prádle. Pozor na Dedoles i Adidas

Podle odborníků je nová varianta pravděpodobně nakažlivější než předchozí a může způsobit závažnější infekci. Nicméně nemoc se nepřenáší snadno, musí dojít k přímému kontaktu s nakaženou osobou.

Domů
Sdílet
Diskuse