Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
19. srpna 2024 v 9:44
Čas čtení 0:35

Oblečení budeme povinně recyklovat, za nákup nových kousků si připlatíme

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Oblečení budeme povinně recyklovat, za nákup nových kousků si připlatíme
Zdroj: Potex s.r.o. / propagační materiál

Od začátku příštího roku budou mít české obce povinnost na svém území zřídit kontejnery na textil. Později přibyde také nový recyklační poplatek, který se bude odvádět z každého prodaného kusu oblečení.

Jak informuje server Novinky.cz, důvodem k zavedení novinky je stále stoupající obcem textilního odpadu v českých domácnostech. České domácnosti za rok dohromady vyhodí přibližně 120 tun vysloužilého oblečení. Tento odpad pak často končí na skládkách či spalovnách, v komunálním odpadu pak tvoří asi tři procenta objemu. 

Jak řekla Novinkám mluvčí ministerstva životního prostředí Veronika Krejčová, samotná podoba sběru textilu bude záviset na samotných obcích. Kromě kontejnerů mohou zavést také sběrné dvory nebo pytlový sběr. „Vybraný textil se bude třídit podle možnosti využití, tedy od opětovně použitelného jako oblečení přes materiál vhodný k recyklaci až po ten nevyužitelný,“ uvedla. 

9. července 2024 v 8:00 Čas čtení 3:18 Štvou tě předražené hipster sekáče? Našli jsme nejlepší second handy v Ústí, kde pořídíš bavlněné košile i kousky za 10 korun Štvou tě předražené hipster sekáče? Našli jsme nejlepší second handy v Ústí, kde pořídíš bavlněné košile i kousky za 10 korun

V průběhu roku 2025 se počítá také se zavedením speciálního poplatku za recyklaci, který se bude nově hradit přímo při nákupu oblečení. Jeho výše by přitom neměla být nijak závratná, výhledově se počítá s jednotkami korun za kus oblečení. Podobný poplatek se již nyní platí např. u elektronických spotřebičů.

Domů
Sdílet
Diskuse