Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
včera 18. září 2024 v 12:56
Čas čtení 1:01

Třetí žhář z Vítkova je na svobodě. Za žhářský útok na romskou rodinu strávil ve vězení 15 let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Třetí žhář z Vítkova je na svobodě. Za žhářský útok na romskou rodinu strávil ve vězení 15 let
Zdroj: Unsplash/Matthew Ansley/volně k užití (ilustrační foto)

Okresní soud v Karviné podmínečně propustil z vězení Jaromíra Lukeše. Za rasově motivovaný žhářský útok strávil ve vězení 15 let.

Lukeš byl odsouzený za rasově motivovaný žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově v roce 2009. Po 15 letech byl nyní podmínečně propuštěn na svobodu se zkušební dobou na sedm let. Musí ale dodržovat několik soudem stanovených pravidel. Informoval o tom server iDNES.

13. září 2024 v 8:30 Čas čtení 4:03 Muradov: Nic na mě nemají, o papíry v Česku budu dál bojovat. Po zápase pojedu na dovolenou Muradov: Nic na mě nemají, o papíry v Česku budu dál bojovat. Po zápase pojedu na dovolenou
18. září 2024 v 7:58 Čas čtení 0:57 Pozor na tyto sms. Kyberšmejdi už se přiživují na povodňovém neštěstí Pozor na tyto sms. Kyberšmejdi už se přiživují na povodňovém neštěstí
17. září 2024 v 16:41 Čas čtení 0:55 Další „hand made“ výrobky z Temu. Dej si pozor na influencerku Danča Crafts Další „hand made“ výrobky z Temu. Dej si pozor na influencerku Danča Crafts

Zapovězen je mu vstup do městečka na Opavsku, kde se momentálně nachází rodina poškozené romské dívky Natálky. Rodinu smí kontaktovat jedině skrze mediační prostředníky. Pokud by podmínky porušil, vrátí se zpět za mříže.

Pokud by Lukeš strávil ve vězení celý trest, opustil by vězení v srpnu 2031. Propuštění doporučil státní zástupce i vedení věznice. Soud si před osvobozením Lukeše vyžádal jeho dodatečný psychologický posudek.

„Moc mne mrzí, jak jsem ublížil Natálce a dalším lidem. Bohužel se nedá nic vrátit zpátky. Na svůj život do činu se dívám hodně kriticky a je mi to líto. Stydím se za to, co jsem udělal, nelze obhájit neobhajitelné,“ uvedl u soudu Lukeš.

Zopakoval, že si neuvědomil, jaké následky mohou jeho činy mít a nechtěl, aby to skončilo takhle. Od srpna 2018 posílá popálené Natálce 400 korun měsíčně. Uvedl ale, že má přislíbenou práci jako stavební dělník a v budoucnu by chtěl poškozené posílat více.

Zástupci poškozené rodiny byli ale proti Lukešově propuštení. „Lukeš nikdy nevysvětlil, proč si vybral zrovna nás. S jeho propuštěním nesouhlasíme. Zničili nám budoucnost. Oni skončí na svobodě, my v té hrůze zůstáváme,“ vzkázala matka Natálky Anna Siváková.

Jak uvádí server Novinky, Lukeš je třetím ze čtyř odsouzených, kterého soud propustil. Ve vězení zůstává David Vaculík. Ten zatím o propuštění nepožádal.

Domů
Sdílet
Diskuse