Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Vondráková
včera 27. září 2024 v 7:10
Čas čtení 0:37

Íránský režim odsoudil známého boxera k smrti. Světové organizace zatím mlčí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Íránský režim odsoudil známého boxera k smrti. Světové organizace zatím mlčí
Zdroj: Majid Saeedi/Getty Images

Mohammad Javad Vafaei-Sani už potřetí čelí obvinění z účasti na protestech v roce 2019.

Zatčen byl v březnu 2020.Obviněn byl ze zapálení vládní budovy. Podle španělského serveru AS byl následně vystaven „extrémnímu fyzickému i psychickému mučení.“ O rok později ho soud odsoudil za „korupci na Zemi.“ Jde o nejvážnější možné obvinění v Íránu, za který hrozí trest smrti.

8. dubna 2023 v 19:12 Čas čtení 0:34 Írán bude hlídat pohyby žen bez hidžábu pomocí kamer na ulici. Bez něj jim hrozí pokuta nebo zatčení Írán bude hlídat pohyby žen bez hidžábu pomocí kamer na ulici. Bez něj jim hrozí pokuta nebo zatčení

Jeho právník Babak Paknia na síti X napsal: „Navzdory tomu, že Nejvyšší soud zrušil předchozí rozsudek, většinový názor vyšetřujících soudců (poradců 3. oddělení revolučního soudu v Mašhadu) v rozporu se soudci Nejvyššího soudu znovu vynesl rozsudek smrti za ‚korupci na Zemi‘.“ Proti rozhodnutí se boxer může ještě odvolat.

Není však jediným sportovcem, který byl v Íránu odsouzen k smrti. Případ mladého sportovce bývá přirovnáván k osudu zápasníka Navidova Afkariho, kterého úřady obvinily ze zabití člena státní bezpečnosti během protivládních protestů v roce 2018. O dva roky později ho oběsili.

Ačkoliv jeho odsouzení ve světě vyvolal vlnu pobouření, velké sportovní organizace mlčí. Mezinárodní olympijský výbor ani boxerská federace zatím případ mladého sportovce neodsoudily. 

Domů
Sdílet
Diskuse