Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
dnes 12. října 2024 v 14:11
Čas čtení 1:07

Nejčastějším prohřeškem jsou falešné slevy. V pokutách vede Billa a Lidl

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nejčastějším prohřeškem jsou falešné slevy. V pokutách vede Billa a Lidl
Zdroj: unsplash.com

Česká obchodní inspekce v posledním čtvrtletí opět rozdávala pokuty za falešné slevy.

Inspektoři při svých kontrolách narazili skutečné kuriozity. Kontrolované „zlevněné“ produkty totiž mnohdy během posledních 30 dni vůbec nezlevnily, naopak někdy ještě zdražily. Novými „premianty“ ve výši udělených pokut jsou obchodní řetězce Billa a Lidl, informoval server Novinky.cz

12. října 2024 v 12:08 Čas čtení 1:26 Americká zpěvačka řekla v debatě, že Jay-Z a Beyoncé jsou monstra. Moderátor se páru omluvil Americká zpěvačka řekla v debatě, že Jay-Z a Beyoncé jsou monstra. Moderátor se páru omluvil

Billa v posledních třech měsících obdržela celkem sedm pokut ve výši 940 milionů korun. Jedním z příkladů je kečup Heinz, který tento řetězec v jedné z pražských prodejen nabízel s domnělou slevou 40 procent za 44,90 Kč oproti původním 74,90 Kč. Ve skutečnosti však byla nejnižší cena za posledních 30 dní 39,90 Kč. 

Řetězec ve vyjádření pro Novinky svoji chybu přiznal a slíbil, že pracuje na nápravě. „Společnost Billa provozuje své prodejny tak, aby komunikace i servis směrem k zákazníkovi byly transparentní a v souladu se všemi legislativními nařízeními,“ řekla serveru mlčí Billy Dana Bratánková, podle níž již firma přijala nápravná opatření, aby se podobným případům do budoucna předešlo. 

Uložené pokuty ve třetím čtvrtletí 2024 
Billa, spol. s r.o.940 000 Kč
Lidl Česká republika, s.r.o.867 000 Kč
Penny Market, s.r.o.240 000 Kč
Tesco Stores ČR, a.s.167 000 Kč
Hruška, spol. s r.o.45 000 Kč
Coop družstvo38 000 Kč
Albert Česká republika, s.r.o.25 000 Kč
Zdroj: Česká obchodní inspekce / Novinky.cz 

Vysokou pokutu obdržel také konkurenční Lidl, který musí za své prohřešky zaplatit částku dosahující 867 tisíc korun. Jedno z pochybení našli inspektoři v prodejně v západočeském Stříbře, kde u slevových akcí řetězec zákazníky vůbec neinformoval o nejnižší ceně produktů za posledních 30 dní. Podle zákona je taková informace na cenovce zboží povinná. 

Další pochybení inspekce zjistila u prodávaných pekanových ořechů, jejichž cena nejnižší cena v posledním měsíci podle řetězce činila 109 korun, ve skutečnosti to však bylo 79,90 korun. 

12. října 2024 v 7:30 Čas čtení 1:14 Vyrob si vlastní ginger shot: připrav si doma vitamínovou bombu, která vystřelí tvou imunitu do nebes Vyrob si vlastní ginger shot: připrav si doma vitamínovou bombu, která vystřelí tvou imunitu do nebes
Domů
Sdílet
Diskuse