Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
včera 18. října 2024 v 17:43
Čas čtení 0:46

Českem se šíří nebezpečný počítačový virus. Jestli máš Apple, dej si pozor

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Českem se šíří nebezpečný počítačový virus. Jestli máš Apple, dej si pozor
Zdroj: Unsplash/Michail Sapiton

Až za čtvrtinou zachycených útoků na platformu macOS stojí škodlivý kód Pirrit.

Řádí u nás i u našich východních sousedů. Jde o kód, který uživatelům ukazuje agresivní okna s reklamou a má negativní vliv na výkon zařízení. Rizikem se stává především ve chvíli, kdy prostřednictvím reklamy může odvést uživatele na nebezpečné webové stránky.

Podle odborníků z firmy Eset ho uživatelé do zařízení většinou instalují sami. „Často jako součást jiných programů nebo her, které útočníci nabízejí v obchodech třetích stran nebo na různých internetových úložištích zdarma či ve výhodných balících,“ uvádí pro server Novinky.

21. července 2024 v 13:35 Čas čtení 0:38 Českem se šíří nebezpečný virus. Můžeš přijít o důležité přihlašovací údaje Českem se šíří nebezpečný virus. Můžeš přijít o důležité přihlašovací údaje

Napadení svého zařízení tak lze poměrně jednoduše zabránit. Stačí aplikace stahovat z App Storu a vyhýbat se pochybným internetovým stránkám. „V jejich případě mají jistotu, že spolu s domnělou aplikací stáhnou jako bonus také nějaký škodlivý kód,“ dodal vedoucí výzkumné pobočky Esetu v Brně Jiří Kropáč.

„Za poslední čtvrt rok vidíme, že detekce adwaru Pirrit jsou o něco vyšší než za posledně sledované období. Stále se nám tak potvrzuje, že se jedná o škodlivý kód, který mají útočníci v oblibě.“ Za období od července do září 2024 byl tento virus odpovědný za 22,2 procenta útoků pro platformu macOS. Za ním s 11,1 procenta skončil PSW.Agent a třetí příčku s 7,4 procenty obsadil KeyLogger.AoboKeylogger.

Domů
Sdílet
Diskuse