Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
ČTK
dnes 28. října 2024 v 9:13
Čas čtení 1:12

Lidí ochotných darovat kostní dřeň letos přibylo. Pomohl i populární český seriál

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lidí ochotných darovat kostní dřeň letos přibylo. Pomohl i populární český seriál
Zdroj: Česká televize

Lidí ochotných darovat kostní dřeň letos proti předchozím letům přibylo. Přesto jich není stále dost.

Nové dárce potvrzují oba registry, které je evidují. Pomohly podle nich kampaně i televizní seriál Smysl pro tumor, který na téma upozornil. V registrech dárců je přes 170 tisíc dobrovolníků. Ideální by podle mluvčí Českého registru dárců krvetvorných buněk při Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Barbory Brunclíkové bylo zhruba 200 tisíc zapsaných.

28. října 2024 v 7:00 Čas čtení 0:38 Princ William prolomil mlčení o bratru Harrym. Zavzpomínal na silný zážitek z dětství Princ William prolomil mlčení o bratru Harrym. Zavzpomínal na silný zážitek z dětství

„Ani pak nenajdeme toho pravého pro všechny pacienty, šance by ale byly výrazně vyšší a nemuseli bychom se tak často obracet do zahraničí,“ řekla Brunclíková. Registr při IKEM letos eviduje už 2033 zájemců, tento týden překročil 40 tisíc evidovaných.

Do Českého národního registru dárců dřeně při Fakultní nemocnici Plzeň se letos přihlásilo 8256 lidí, na konci září měl více než 131 tisíc potenciálních dárců. „Až na leden evidujeme zatím všechny měsíce náborově nadprůměrné,“ uvedla marketingová manažerka registru Klára Conková.

Přispěly podle ní společné aktivity obou registrů, například kampaň I tobě v žilách koluje naše krev. „Při ní vystupovali policisté, hasiči a záchranáři. Nebo i společná komunikace k seriálu České televize Smysl pro tumor,“ řekla.

Můžeš darovat?

Lidé se mohou přihlásit do kteréhokoliv z registrů, pokud pacient dřeň potřebuje, prohledávají lékaři oba české i další databáze v zahraničí. Celkově je v nich přes 42,5 milionu lidí. V Česku je evidují například na většině transfúzních stanic, kam chodí dárci krve. Registrovat se lidé mohou také na speciálních akcích, v listopadu například na fakultách Českého vysokého učení technického v Praze nebo v nákupním centru na pražském Pankráci.

27. října 2024 v 16:45 Čas čtení 0:34 Nechutný případ z jižních Čech: Policie stíhá dva lidi, chtěli podle ní připravit o majetek umírajícího důchodce Nechutný případ z jižních Čech: Policie stíhá dva lidi, chtěli podle ní připravit o majetek umírajícího důchodce

Do registru se mohou zapsat zdraví lidé ve věku 18 až 35 let. Darovat buňky či dřeň mohou do 60 let, přednost se ale dává mladším dárcům. Ročně jsou jich vyšší desítky. Dárce stráví většinou dva dny v nemocnici, u odběru dřeně je asi hodinu a půl v celkové anestezii, u darování buněk asi čtyři hodiny připojený na přístroj podobný jako u darování krve.

Domů
Sdílet
Diskuse