Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
13. dubna 2023 8:11
Čas čtení 1:16

Konopí si možná budeš moct koupit legálně. O kolik gramů denně se jedná?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Konopí si možná budeš moct koupit legálně. O kolik gramů denně se jedná?
Zdroj: Unsplash/Shelby Ireland

I když je v Česku konopí pro osobní využití legální, jeho prodej a distribuce jsou zatím zakázané. To chce vláda změnit, plánuje regulaci trhu s konopím, která ovlivní hlavně prodejce, ale bude se týkat i uživatelů a přinese peníze do státní kasy.

Cílem vládního návrhu je zejména kontrola kvality a množství konopí na trhu a větší ochrana spotřebitelů. Legalizace a regulace prodeje konopí by znamenala i příjmy pro státní kasu. Zavedly by se licenční poplatky a konopná daň, která by fungovala stejně nebo podobně jako spotřební daň. Kromě příjmů z daní by určitý výnos pro stát plynul i z exportu do jiných evropských zemí, kde je konopí legální. 

Regulace nebude omezovat počet licencí na prodej nebo pěstování. „Budou se vydávat na základě žádosti a zaplacení pravidelného ročního poplatku, který by se měl pohybovat od 50 tisíc korun za menší obchůdek,“ vysvětlil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil pro Seznam Zprávy. Výše poplatku pak bude vycházet z plochy pěstírny nebo specializované prodejny. 

Povinná registrace a nákup omezeného množství

Návrh kromě podmínek pro prodejce a pěstitele upravuje i podmínky, za kterých si spotřebitelé budou moci konopí legálně pořídit. Zákazník by se musel zapsat do registru uživatelů, mohl by nakoupit pouze omezené množství, aby s ním nemohl dál obchodovat. „Prodejci by pak měli k registru přístup přes specifický kód a mohli kontrolovat již zakoupené množství,“ vysvětluje Vobořil. Limit chystaného návrhu se pohybuje mezi 100 až 150 gramy na osobu za měsíc, což vychází na 5 gramů denně. Maximální množství je ale zatím v jednání.

Někteří odborníci se ale staví proti vzniku registru uživatelů. Vláda se ohrazuje tím, že podobné systémy fungují v zahraničí, například ve Švýcarsku. Stát tak má přehled o každém zakoupeném gramu.

„Pracujeme na tom, aby byla v rámci trhu zakázána reklama na konopné zboží. Každá dávka bude mít navíc jednotné balení, žádné reklamy ani žádné obrázky, pouze popis množství a upozornění na rizika,“ dodává Vobořil. 

V případě, že se podaří zavedení kontrolovaného trhu s konopím, by v Česku vznikl trh s konopím o objemu až sto padesáti tun za rok a stát by na tom vydělal miliardy ročně. Jen za poplatky za pěstování by do státní kasy přibylo půl miliardy korun za rok. 

Anketa:
Souhlasíš s návrhem na regulaci trhu s konopím?
Ano.
Ne.
Souhlasím s regulací, ale návrh se mi nelíbí.
Ano.
73 %
165 Hlasů
Ne.
10 %
23 Hlasů
Souhlasím s regulací, ale návrh se mi nelíbí.
16 %
37 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse