Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
21. dubna 2023 9:39
Čas čtení 0:37

České město zasypalo náměstí odpadky. Chce tím motivovat lidi k třídění

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
České město zasypalo náměstí odpadky. Chce tím motivovat lidi k třídění
Zdroj: Ilustrační foto. Wikimedia Commons/Maksim/volně k užití

Na náměstí v historickém centru Litomyšle nechalo vedení města vysypat 350 kilogramů komunálního odpadu. Chtělo tím ukázat, že se dá vytřídit velká část z toho, co lidé vyhodí. Ve spalovně nebo na skládce by pak končilo mnohem míň odpadků.

Na Toulovcově náměstí v historickém centru Litomyšle nechalo vedení města vysypat 350 kilogramů komunálního odpadu. Vzdělávací akcí pro školní děti i širokou veřejnost chtělo město ukázat, že se dá vytřídit velká část z toho, co lidé vyhodí. Ve spalovně nebo na skládce by pak končilo mnohem méně odpadků. O akci informovala ČT24.

20. dubna 2023 17:44 Čas čtení 0:16 Řidiči a řidičky, pozor, tady se bude měřit rychlost. Podívej se na přehlednou tabulku Řidiči a řidičky, pozor, tady se bude měřit rychlost. Podívej se na přehlednou tabulku

I ukládání odpadu zdražuje

Částečně jde i o reakci na zpřísnění podmínek skládkování. Každý rok se ceny za ukládání odpadu zvyšují. Přílišné množství odpadu pak zatěžuje svozovou společnost, a tím i náklady města Litomyšl. Ta proto musela poplatky za svoz odpadu pro občany navýšit, oproti loňsku o 100 korun.

Tým zapálených dobrovolníků z Institutu cirkulární ekonomiky na místě třídil komunální odpad občanů města. Vedení občany vyzvalo, aby se šli podívat pod ruce dobrovolníků v pracovních kombinézách, jak v obsahu černých popelnic nalézají kovy, plasty, papír, sklo, elektrické spotřebiče, oblečení, oleje a podobně. Případně mohou poradit, kam podobný odpad patří, aby nemusel skončit na skládce.

Domů
Sdílet
Diskuse