Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
21. dubna 2023 12:19
Čas čtení 1:24

Prezident Pavel se pustil do kritiky Fialovy vlády. Měla se připojit k žalobě Maďarska kvůli diskriminujícímu zákonu LGBT+ osob

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezident Pavel se pustil do kritiky Fialovy vlády. Měla se připojit k žalobě Maďarska kvůli diskriminujícímu zákonu LGBT+ osob
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Prezident Petr Pavel v Bruselu vyjádřil podporu manželství pro stejnopohlavní páry a vyzval k ratifikaci Istanbulské úmluvy. Podle něj se Česko mělo připojit k žalobě Evropské komise proti Maďarsku kvůli zákonu, který diskriminuje sexuální menšiny.

Podle prezidenta Petra Pavla by Česko mělo co nejdříve ratifikovat Istanbulskou úmluvu proti sexuálnímu a domácímu násilí na ženách. Země se podle něj také měla připojit k žalobě Evropské komise proti Maďarsku kvůli zákonu, který diskriminuje LGBT+ lidi. Tato a další lidskoprávní témata otevíral při své třídenní návštěvě Bruselu, kde se setkal s vedením Evropské unie i NATO.

„Jsem pro to, abychom ratifikovali Istanbulskou úmluvu v co nejkratší době. Není jediný skutečný důvod, proč bychom se tomu měli vyhýbat,“ uvedl Pavel v odpovědi na dotaz serveru Aktuálně.cz. Úmluva hovoří o prevenci a potírání násilí na ženách. Česko ji podepsalo v roce 2016, ale dosud ji neratifikovalo.

20. dubna 2023 12:00 Čas čtení 5:37 Supermarkety prodávají maso s nemocí, říkají obránci zvířat. Které obchody dopadly nejhůř? Supermarkety prodávají maso s nemocí, říkají obránci zvířat. Které obchody dopadly nejhůř?

Proti diskriminaci LGBT+ lidí se postavilo 15 států EU, Česko ne

Prezident se ozval i s kritikou vlády Petra Fialy (ODS), která se nepřipojila k žalobě Evropské komise proti Maďarsku kvůli zákonu, který diskriminuje menšiny. Zakazuje vyučování o homosexualitě a věcech s ní spojených pro děti do 18 let. K žalobě se připojilo patnáct členských států, což je nejvíce v historii EU. Pro to, aby se Česko k žalobě připojilo, byl i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Fialova vláda svůj odmítavý postoj oficiálně nezdůvodnila.

Prezident se chce o obou tématech bavit s premiérem a vnášet je do veřejného prostoru. „Budu mít schůzku s premiérem a s předsedou Senátu. Zeptám se jich, co brání tomu, aby byla bezodkladně ratifikována Istanbulská úmluva,“ řekla hlava státu. Považuje za důležité témata veřejně zmiňovat. „Pokud se to téma bude diskutovat veřejně, tak se k němu politici musí otevřeně postavit,“ dodal.

30. dubna 2024 17:00 Čas čtení 8:17 Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem

Ve své politice se řídí principem rovných podmínek pro všechny. „Týká se to manželství stejného pohlaví, týká se to adopce dětí stejnopohlavními páry, týká se to násilí proti jakékoli skupině,“ řekl Pavel.

Petr Pavel se v Bruselu sešel s klíčovými představiteli Evropské unie a Severoatlantické aliance. Hlavními tématy byla vojenská a politická podpora Ukrajiny a evropská bezpečnost.

Domů
Sdílet
Diskuse