Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Veronika Dlesková
30. dubna 2023 18:49
Čas čtení 0:36

Pracuješ z domova? Vláda chce tuto možnost pro některé zaměstnance uzákonit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pracuješ z domova? Vláda chce tuto možnost pro některé zaměstnance uzákonit
Zdroj: Pexels/Daria Shevtsova

Podle návrhu, který připravila vláda, by na práci z domova měli mít nárok například těhotné ženy nebo ti, kteří pečují o blízkou osobu. Opatření je součástí širší novely, jejíž součástí jsou i dvě směrnice Evropské unie.

Vláda chce ukotvit takzvaný home office v zákoně. Bude součástí širší novely, kterou teď musí projednat Sněmovna. Informovala o tom Česká televize. O práci z domova by si zaměstnanec mohl požádat například během těhotenství nebo péče o blízkou osobu. Záleželo by potom na tom, jestli konkrétní profese home office dovoluje.

26. října 2022 11:00 Čas čtení 4:30 Padáš v polovině týdne únavou? Těchto 7 rad by měl znát každý, kdo pracuje na home office Padáš v polovině týdne únavou? Těchto 7 rad by měl znát každý, kdo pracuje na home office

„Je tam promítnuta oblast digitalizace, aby zaměstnavatelé a zaměstnanci spolu mohli komunikovat elektronicky. Dosavadní právní úprava to nezná, v době covidu to způsobilo řadu problémů. Definujeme také základní parametry práce z domova, aby byly zajištěny i otázky případné úhrady nákladů, které zaměstnanec má,“ uvedl nedávno dle serveru Novinky ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Součástí novely jsou i dvě směrnice Evropské unie o předvídatelných pracovních podmínkách a o rovnováze mezi prací a rodinou. Úpravy se mimo jiné týkají pravidel práce na dohodu či zaměstnávání rodičů. Změny měly začít platit do začátku loňského srpna, minulá vláda je ale nezavedla, informují Novinky

Domů
Sdílet
Diskuse