Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
6. května 2023 16:10
Čas čtení 0:47

Policie zatkla demonstranty na korunovaci Karla III. Neuvěřitelně znepokojivé, reaguje lidskoprávní organizace

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Policie zatkla demonstranty na korunovaci Karla III. Neuvěřitelně znepokojivé, reaguje lidskoprávní organizace
Zdroj: TASR/AP/Sebastien Bozon

Slavnostní korunovaci Karla III. doprovázely i protesty republikánského hnutí. Policie zadržela šest osob. Tento krok kritizuje organizace Human Rights Watch, která jej vnímá jako neuvěřitelně znepokojivý.

Organizace Human Rights Watch (HRW) označila sobotní zatčení šesti příznivců protimonarchistické skupiny Republic před korunovací britského krále Karla III. v Londýně za „neuvěřitelně znepokojivé“. TASR převzala zprávu od agentury AFP. „Něco takového byste čekali v Moskvě, ne v Londýně,“ uvedla v prohlášení britská ředitelka HRW Yasmine Ahmed.

6. května 2023 14:05 Čas čtení 0:25 Obrazem: Takto probíhala korunovace Karla III. Podívej se na snímky ze slavnostního obřadu Obrazem: Takto probíhala korunovace Karla III. Podívej se na snímky ze slavnostního obřadu

Proč byli zadrženi?

Policie nejprve odmítla uvést důvod zadržení členů antimonarchistické skupiny. Podle jednoho z členů skupiny tak však zřejmě učinila proto, že zadržení měli u sebe megafon. Mezi zatčenými byl i vedoucí skupiny Graham Smith. Skupina kráčela za pronajatou dodávkou se stovkami plakátů, když k nim přistoupila policie a prohledala je, informuje The Guardian.

6. května 2023 13:13 Čas čtení 0:28 AKTUÁLNĚ: Karel III. byl korunován. „Přišel jsem, abych sloužil,“ řekl AKTUÁLNĚ: Karel III. byl korunován. „Přišel jsem, abych sloužil,“ řekl

„Ptali jsme se, na základě čeho je zatkli, ale nechtěli nám to říct. Je to překvapení, protože jsme měli s policií řadu schůzek,“ uvedl Harry Stratton ze zmiňovaného hnutí. Policie později uvedla, že bylo zatčeno několik osob za porušování veřejného pořádku a spiknutí za účelem vyvolání veřejného nepokoje. Republic však tato obvinění odmítá.

Republikánská skupina chce voleného panovníka

Londýnská metropolitní policie ve středu uvedla, že během korunovačních oslav bude mimořádně ostražitá vůči protestům a že protestující mohou očekávat „rychlou akci“. Zmíněná skupina vede kampaň za nahrazení panovníka hlavou státu, kterou by si lidé zvolili ve volbách.  

Domů
Sdílet
Diskuse