Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
7. května 2023 8:45
Čas čtení 0:39

Zemřela operní pěvkyně a herečka Soňa Červená. Bylo jí 97 let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřela operní pěvkyně a herečka Soňa Červená. Bylo jí 97 let
Zdroj: Wikimedia Commons/Ben Skála

Ve věku 97 let v neděli v Praze zemřela herečka a operní pěvkyně Soňa Červená. Po emigraci z totalitního Československa v 60. letech zpívala ve významných světových operních domech. V San Francisku byla rekordních 11 sezon.

Mimořádné výkony podávala v operách Richarda Wagnera a Leoše Janáčka. Její nejslavnější rolí byla Carmen. Tu zpívala na předních světových scénách více než stopadesátkrát. O úmrtí pěvkyně Soni Červené informoval ČTK mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

3. května 2023 17:02 Čas čtení 0:35 Didaktický test z českého jazyka 2023: Takto vypadalo zadání, zvládl*a bys maturitu? Didaktický test z českého jazyka 2023: Takto vypadalo zadání, zvládl*a bys maturitu?

Loni 29. září, krátce po 97. narozeninách, Červená vystoupila u příležitosti předsednictví České republiky v Radě EU v Lateránské bazilice v Římě.

Obdržela medaili Za zásluhy a titul Dáma české kultury

V roce 2004 obdržela jako zvláštní cenu kolegia Cenu Thálie, v roce 2011 z rukou ministra kultury medaili Artis Bohemiae Amicis a 28. října 2013 ji prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy. U příležitosti jejích devadesátin jí v roce 2015 tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) udělil titul Dáma české kultury.

6. května 2023 12:18 Čas čtení 0:34 Zemřela disidentka a novinářka Petruška Šustrová. Bylo jí 75 let Zemřela disidentka a novinářka Petruška Šustrová. Bylo jí 75 let

Vedle zpěvu se Červená uplatnila i jako herečka. Ve Stavovském divadle vytvořila v režii Roberta Wilsona hlavní roli v Čapkově Věci Makropulos a postavu Dr. Milady Horákové v Březinově Zítra se bude... Diváci ji také znají jako Frau König z filmu režiséra Jana Hřebejka Pupendo.

Zpět
Sdílet
Diskuse