Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kristýna Dobiášová
18. května 2023 12:10
Čas čtení 0:28

Kalkulačka: Vypočítej si, jakou máš mít správnou čistou mzdu

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Kalkulačka: Vypočítej si, jakou máš mít správnou čistou mzdu
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Kalkulačka čisté mzdy ti během pár vteřin ukáže, kolik bys měl*a od svého zaměstnavatele dostávat peněz na účet.

Čistá mzda se počítá na základě hrubé mzdy, ze které se odečte daň z příjmů, sociální a zdravotní pojištění. Do výpočtu se zároveň zahrnují i případně slevy na dani, jak píše server Penize.cz.

22. března 2023 17:38 Čas čtení 0:48 Kalkulačka: Vypočítej si, jaký budeš mít důchod Kalkulačka: Vypočítej si, jaký budeš mít důchod

V případě fyzických osob je daň z příjmů 15 procent. Příjmy, které přesahují 48násobek průměrně mzdy, se daní 23 procenty. Minimální mzda dosahuje výše 17 300 korun, přičemž průměrná je v tomto roce 40 324 korun.

Čistá mzda se také odvíjí od uplatňovaných slev

Čistá mzda tak představuje reálnou výši odměny, kterou zaměstnanec dostane za vykonanou práci. Lidé mohou uplatnit různé daňové slevy. Mezi ty patří například sleva na poplatníka, na studenta, pro držitele průkazu ZTP/P nebo na nezaopatřené děti.

Zdroj: Peníze.cz - Výpočet čisté mzdy

Domů
Sdílet
Diskuse