Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
24. května 2023 11:04
Čas čtení 1:01

Labuťák chtěl zastavit vlak vlastním tělem a ochránit svou rodinku. Stálo ho to křídlo

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Labuťák chtěl zastavit vlak vlastním tělem a ochránit svou rodinku. Stálo ho to křídlo
Zdroj: Záchranná stanice živočichů Plzeň

O hrdinský čin se v sobotu 20. května postaral labuťák z Plzeňského kraje. Svou labutí družku a malá labuťátka se jal před jedoucím vlakem chránit vlastním tělem.

V sobotu v poledne na Záchranné stanici živočichů (ZSŽ) Plzeň zvonil telefon. Na druhé straně byl strojvůdce vlaku pohybujícího se na trase Domažlice – Bělá nad Radbuzou. 

„Právě jsem přejel labutí pár s mláďaty! Zahlédl jsem je bohužel na poslední chvíli a identifikoval až ve zpětném zrcátku. Staří leží pravděpodobně mrtví v kolejišti a kolem se hemžilo několik malých mláďat. Kolik jich bylo, nevím, vše jsem hlásil už dispečerovi, aby upozornil kolegy dalšího vlaku. Omlouvám se, bylo to za zatáčkou a vůbec jsem je neviděl, labuťák se proti vlaku postavil, ale nebyla šance vlak zastavit,“ citují strojvůdce zástupci ZSŽ Plzeň na Facebooku.

24. května 2023 10:07 Čas čtení 0:48 Pandemie znovu zaklepe na dveře, svět se musí připravit na nemoc smrtelnější než covid-19, říká šéf WHO Pandemie znovu zaklepe na dveře, svět se musí připravit na nemoc smrtelnější než covid-19, říká šéf WHO

Labuťák si myslel, že jedoucí vlak zastraší a přepere

Záchranářský tým tamní labutí pár důvěrně zná a ví, že jeho přesuny z rybníka na rybník jsou časté. Na místo proto okamžitě zavolali profesionální hasiče z Domažlic, které žádali o výjezd jednotky a spolupráci. Do 15 minut se již z místa hlásil velitel zásahu hasičů s tím, že všechny labutě vytlačili mimo koleje.

Jako zázrakem všechny přežily. „Samice byla potlučená, ale bez újmy a úrazu. Všech sedm zhruba týden starých mláďat je v pořádku a jediný, kdo je v kritickém stavu, je samec, který si myslel, že jedoucí vlak zastraší a přepere,“ popisují záchranáři. Výsledkem jeho hrdinského činu je těžký otřes mozku a komplikovaná fraktura pravého křídla.

Druhý den po nehodě veterinář rozhodl, že křídlo se musí samci amputovat. „Hned, jak se rána zklidní a částečně zhojí, bude celá rodina i s mláďaty co nejdříve vypuštěna na náhradní lokalitu, pravděpodobně na řeku Berounku,“ dodává tým ZSŽ.

Zpět
Sdílet
Diskuse