Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
25. května 2023 11:33
Čas čtení 1:17

Zemřel legendární designér nábytku Jiří Jiroutek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřel legendární designér nábytku Jiří Jiroutek
Zdroj: Nanovo

Ve věku 95 let zemřel ve středu v Praze nábytkový designér Jiří Jiroutek. Byl autorem ikonického sektorového barevného nábytku v bruselském stylu na nožkách, typického borovicového nábytku a mnoha dalších nábytkových sestav i solitérů.

Jiří Jiroutek se narodil 30. ledna 1928 v Pardubicích. Za války byl totálně nasazen v chemické továrně v blízkém Semtíně a po úrazu nohy v roce 1945 nastoupil do truhlářské dílny svého strýce a později do dílny v Praze. Během pobytu na vojně byl však podnik, kde dříve pracoval, znárodněn a včleněn do Interiéru Praha. Jiroutek tam nastoupil na pozici návrháře. Informuje o tom ČTK.

Jako první v česku na nábytek použil výrazné barvy

V roce 1954 stál u zrodu jedné z prvních sektorových kuchyní v Československu a na počátku 60. let také nakreslil komodu U-453, která se záhy stala velmi oblíbenou. Jako první český designér uplatnil v návrzích i ve výrobě nábytku barvy, především černou, bílou, růžovou a šedou. Komoda s barevnými zásuvkami dodnes přitahuje české i zahraniční sběratele a milovníky interiérového designu.

Skříňka U-453 návrháře Jiřího Jiroutka ze 60. let.
Skříňka U-453 návrháře Jiřího Jiroutka ze 60. let. Zdroj: Nanovo

V sérii nábytku U-450 Jiří Jiroutek propojil tzv. bruselský styl a dostupnost. Technicky dokázal snížit náklady tak, aby se nábytek mohl vyrábět v masovém množství za přijatelnou cenu a zároveň svým designem oslovil. Praktičnost nábytku stavěl na roveň kráse, proto rád navrhoval skříňky s posuvnými dvířky, které šetří místo. Nábytek vyráběl z lehčího dřeva a hodil se do jakékoliv místnosti. Za dvacet let (1958 až 1978) se slavného nábytku vyrobilo několik milionů kusů.  

Původní skříňka U-452 navržená Jiřím Jiroutkem v roce 1958.
Původní skříňka U-452 navržená Jiřím Jiroutkem v roce 1958. Zdroj: Nanovo

Spolupráce s IKEA

Na podzim roku 1968 se Jiroutek seznámil s Ingvarem Kampradem, který byl v Československu na obchodní cestě. Ten mu nabídl místo v centru své švédské firmy IKEA. V letech 1969 až 1972 Jiroutek navrhoval konstrukční řešení pro složení jednotlivých kusů nábytků k přepravě.

24. dubna 2024 17:00 Čas čtení 4:44 „Společenské rozdíly můžete vidět i v rámci Česka, nemusíte kvůli tomu do Indie,“ říká designér Michael Vasku „Společenské rozdíly můžete vidět i v rámci Česka, nemusíte kvůli tomu do Indie,“ říká designér Michael Vasku

Po návratu ze Švédska se v Interiéru Praha krátce věnoval odbytu, protože mu nebylo dovoleno vrátit se na místo designéra či technologa. Později přešel do oddělení zahraničního obchodu a začal organizovat výstavy po celé Evropě. V roce 1992 si založil vlastní Ateliér Jiroutek, specializovaný na interiéry bank a pojišťoven. V poslední době se zabýval navrhováním studentského nábytku a spolupracoval s firmou Nanovo, která retro nábytek, včetně toho Jiroutkova, renovuje.

Domů
Sdílet
Diskuse