Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. května 2023 17:26
Čas čtení 1:27

VIDEO: Ukrajina si natočila, jak zasáhla ruskou válečnou loď. Moskva přitom tvrdila, že všechny útoky odrazila

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Loď se sice nepotopila, došlo však k jejímu zasažení i ke značnému poškození trupu a vybavení.

Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo videozáznam, který zachycuje okamžik, kdy ruskou válečnou loď Ivan Churs plující v Černém moři zasáhl ukrajinský bezpilotní člun. Toto nové video zpochybňuje tvrzení Moskvy ze středy, kdy uvedla, že ukrajinský útok byl zmařen.


Podle BBC ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že na loď Ivan Churs plující v Černém moři se pokusila zaútočit tři ukrajinská bezpilotní plavidla.


Rusko tvrdí, že posádce ruské lodi se útočící ukrajinské čluny podařilo zničit palbou ze standardní výzbroje. Ujistilo také, že při incidentu, který se odehrál ve středu brzy ráno, ruská loď nebyla poškozena. „Loď Ivan Churs z Černomořské flotily dále plní misi,“ doplnilo ruské ministerstvo obrany. Sdílelo také záběry, které zřejmě ukazují, že jedno z hladinových plavidel exploduje, když ho zasáhne střelba z ruské lodi. 

27. května 2023 16:03 Čas čtení 0:42 Ukrajina chce od Německa střely Taurus s doletem až 500 kilometrů. Mohou potenciálně zasáhnout i území Ruska Ukrajina chce od Německa střely Taurus s doletem až 500 kilometrů. Mohou potenciálně zasáhnout i území Ruska

Rusko nepřiznalo, že jeden dron loď trefil

Mezitím americká televize CNN na základě analýzy videa zveřejněného Ukrajinou deklarovala, že záznam pravděpodobně opravdu zachycuje loď Ivan Churs.

Na záběrech je však také vidět, jak se bezpilotní motorový člun vysokou rychlostí přibližuje k lodi Ivan Churs. Záznam se přeruší, když se plavidlo přiblíží na vzdálenost několika metrů od lodi.


Ukrajinské ministerstvo ve svém prohlášení na sociálních sítích neupřesňuje rozsah škod, které podle něj ruská válečná loď při ukrajinském útoku utrpěla.

Nejmenované zdroje však pro deník Ukrajinska pravda uvedly, že loď se sice nepotopila, došlo však k jejímu zasažení i ke značnému poškození trupu a vybavení.

„Teď ji Rusové narychlo opravují,“ uvedl zdroj. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka dron explodoval přímo u boku lodi a vážně ji poškodil. Tyto zveřejněné informace zatím nelze nezávisle potvrdit.

CNN dodalo, že požádalo ukrajinskou stranu o komentář k informacím o lodi Ivan Churs, ale reakci Kyjeva zatím nemá.

Domů
Sdílet
Diskuse