Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR Radim Šlechta
1. června 2023 16:02
Čas čtení 0:49

Jsme jednotní, vzkazuje Rusku Evropa. Na její zasedání dorazil do Moldavska i Zelenskyj

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jsme jednotní, vzkazuje Rusku Evropa. Na její zasedání dorazil do Moldavska i Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP Photo/Andreea Alexandru

V Moldavsku zasedají političtí představitelé a představitelky evropských zemí. Tak zvané Evropské politické společenství se koná podruhé. Poprvé bylo v Praze. Zasedání má zejména demonstrovat sjednocení Evropy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek přijel do moldavského města Bulboaca na summit Evropského politického společenství (EPC). Podle agentury AFP o tom informuje TASR.


Zelenskyj je prvním z celkem 47 evropských lídrů, kteří na summit dorazili. Je to zároveň jeho první návštěva Moldavska od zahájení ruské invaze na Ukrajinu 24. února 2022.

1. června 2023 12:41 Čas čtení 0:53 Rada Evropské unie se rozhodla přistoupit k Istanbulské úmluvě. Česko ji projedná Rada Evropské unie se rozhodla přistoupit k Istanbulské úmluvě. Česko ji projedná

Moldavská prezidentka Maia Sandu ho přivítala na zámku Mimi v Bulboace, kde se bude konat druhý summit EPC. Ten inicioval francouzský prezident Emmanuel Macron a poprvé se konal loni na podzim v Praze.

Lídři a lídryně mají čas neformálně si na summitu pohovořit, účastnit se dvou hlavních kulatých stolů na téma bezpečnosti a také energetiky dopravy. V průběhu dne mají možnost bilaterálních schůzek, ke kterým by běžně ani nemuselo dojít. V Praze se na podzim takto u jednoho stolu sešli představitelé Arménie a Ázerbájdžánu, zemí, které jsou v dlouhodobých, i otevřeně vojenských, sporech. 

Českou republiku v Moldavsku zastupuje premiér Petr Fiala (ODS). Bude se účastnit kulatého stolu na téma bezpečnosti. 

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell doufá, že setkání téměř 50 evropských lídrů na summitu Evropského politického společenství (EPC) vyšle Rusku silný signál evropské jednoty. Informuje o tom TASR na základě zprávy tiskové agentury DPA.

Domů
Sdílet
Diskuse