Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
7. června 2023 17:45
Čas čtení 1:38

Vláda chystá zavedení systému na zálohování PET lahví. Češi návrh podporují, tvrdí expertka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda chystá zavedení systému na zálohování PET lahví. Češi návrh podporují, tvrdí expertka
Zdroj: Pixabay/Hans/voľná licencia

Pilotní systém zálohování PET lahví a plechovek funguje od letošního února a vybere se díky němu v průměru 24 tisíc obalů týdně. Ministerstvo životního prostředí teď chystá zavedení zálohového systému do všech prodejen.

Zálohový systém dlouhodobě funguje v mnoha zemích Evropy a Ministerstvo životního prostředí se ho chystá zavést i v Česku. Návrh chce vládě předložit do konce letošního roku. Podle Kristýny Havligerové z Inciativy pro zálohování jsou Češi na novinku připraveni. „Z našich průzkumů víme, že Češi systém záloh na PET lahve a plechovky jednoznačně podporují. Nevadí jim ani skladování vypitých nápojových obalů doma či jejich vracení zpět do obchodu, což potvrdilo až 79 % respondentů,“ uvedla pro Refresher Havligerová. 

6. června 2023 19:00 Čas čtení 0:53 Galerie: Drůbež jako bojovníci ze Star Wars či Survivoru. Slavné české osobnosti a AI vytvořily obrazy ke kampani Rychlokuřata Galerie: Drůbež jako bojovníci ze Star Wars či Survivoru. Slavné české osobnosti a AI vytvořily obrazy ke kampani Rychlokuřata

Obchody v rámci pilotního projektu zjistily, že existují velké výkyvy v množství vrácených PET lahví a plechovek. „Je to samozřejmě závislé na počasí,“ uvedla mluvčí obchodního řetězce Renata Maierl.

Podle Havligerové je podobná zkušenost i u jiných zálohových systémů. „Ve většině zemí se způsob svozu liší podle předpokládaného objemu vysbíraných obalů. U malých prodejen může trvat, než se jeden pytel naplní, svoz se proto uskutečňuje takzvaně na zavolání. Ve velkých prodejnách může svoz probíhat i několikrát za den,“ sdělila pro Refresher.

Češi zavedení systému vítají

Češi podle Havligerové nejvíce na systému záloh oceňují ochranu životního prostředí, snížení množství odpadu a jeho výskytu v přírodě nebo ulicích, opakované využití suroviny a také finanční motivaci k ekologičtějšímu chování. „Zásadní roli pro vracení použitých obalů do sběrných míst hraje i motivační role zálohy. Samotné zavedení systému bude doprovázet velká informační kampaň, ve které je potřeba jednoduše a srozumitelně jednotlivé aspekty systému spotřebitelům vysvětlovat,“ dodala. 

24. března 2023 10:00 Čas čtení 6:12 Dvě Češky si samy postavily domek z kontejneru. Zvládne to každý a levně, říkají „holky, které staví“ Eva a Anička Dvě Češky si samy postavily domek z kontejneru. Zvládne to každý a levně, říkají „holky, které staví“ Eva a Anička

Ministerstvo životního prostředí uvádí, že jedním z důvodů pro zavedení zálohového systému je možnost vyrábět z použitých PET lahví nové. „V každé lahvi bude muset být pětadvacet procent toho recyklovaného PETu. A v tuto chvíli ho není dostatek, takže ho potřebujeme dokázat stáhnout,“ vysvětlil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Záloha na PET lahve a plechovky by se měla pohybovat mezi třemi a pěti korunami. „Záloha by neměla být o moc vyšší, než je výše zálohy v okolních zemích. Záloha do čtyř korun je běžná ve většině jiných zálohujících zemích v Evropě. Nejnižší zálohu ve výši zhruba 1,65 Kč mají v Chorvatsku, 2,12 Kč Švédové, v závěsu jsou se zhruba 2,35 Kč pobaltské státy a Finsko,“ vysvětluje Havligerová. 

Výše zálohy PET lahve v evropských zemích.
Výše zálohy PET lahve v evropských zemích. Zdroj: Iniciativa pro zálohování

Podle Havligerové si Češi jako rozumně vysokou částku za zálohu určili 3 nebo 4 koruny. Ta totiž vykazuje nejlepší poměr ochoty akceptovat ji při nákupu v kombinaci s ochotou obal po použití vrátit. „Z dubnového průzkumu víme, že polovina Čechů při nákupu zohledňuje celkovou cenu nápoje včetně zálohy, přičemž každý druhý Čech si nedokáže představit zálohu na nápojové obaly vyšší než 4 koruny,“ dodává. 

Domů
Sdílet
Diskuse